Mam 2 przepuchliny na odcinku lędzwiowym. Jestem po konsultacji neurochirurgicznej - wynik , operacja.
czy mogłabym sie dowiedziec jak ona wygląda, zrozumialam tylko, że usuwane jest jadro miażdzyste, ale co dalej ..... co zostaje miedzy kręgami. Czy w póxniejszych lata to jadro odrasta ?
dowiedzialam sie ze taka operacja trwa 2 godziny, proszę mi napisać czy to jest bardzo poważana operacja w obecnych czasach ? co mi grozi jakby poszło cos nie tak ?
Monika 2010-05-01, 14:10
Moja operacja trwala 3 godziny, też miałem przepuklinę odcinka lędzwiowego...
2 tygodnie Przed operacją miałem poważny problem z chodzeniem,ponieważ ból był tak mocny.... Na dzień obecny jestem 4 miesiące po zabiegu i bóle ustąpiły...
Lecz to jedyny plus tej operacji...Bo do ciężkiej pracy raczej już się nie nadam..:(:(
robert 2010-06-06, 23:26
Witam , mam pytanie czy bóle po operacji ustąpił natychmiast . Pytam ,bo ja jestem po operacji 3 tygodnie i boli jak przed operacją
Andrzej 2010-07-07, 18:00
Witam,jestem po operacji przepukliny L4L5,10 miesiecy temu.........niestety...nadal boli.Po miesiącu na kontrolnej wizycie dostałam skierowanie na RM,mialam go zrobionego po 5 miesiacach.W tym czasie żadnej rehabilitacji,bo czekali na wyniki.Są wyniki...jadę do lekarza,on mówi ...wszystko pieknie..tylko ćwiczyc.OK,pomyslałam to super....TYLKO DLACZEGO TAK BOLI??????pojechalam do sanatorium,wróciłam,znowu do lekarza,ale innego...i...Ma pani blizny w środku po operacji,wcześniej to przepuklina dawała ból,teraz te blizny....konieczna konsultacja neurochirurgiczna ze wskazaniem do reoperacji.....Po operacji bóle mialam gorsze jak wcześniej(dziewczyna ktora miala taka operacje jak ja juz pracuje),każdy organizm jest inny.Bóle takie silne,że nie spałam trwaly pól roku,teraz ciągle boli ale mniej trochę,ale plecy ciagle sztywnieja,ataki rwy kulszowej tez sa silne,siedzenie tez nie jest mile.I co teraz??? znowu się ciąć???kto ma rację??czemu boli???Pozdrawiam,zazdroszcze Robertowi,a tobie Andrzeju życze ,żeby było dobrze tak jak u Roberta.ania
ania 2010-07-08, 14:21
Zabieg trwa 2-3 godziny, w sumie ze znieczuleniem i przygotowaniem 3 godziny.
Pomiędzy sąsiednimi kręgami znajdują się krążki międzykręgowe (dyski) zbudowane z jądra miażdżystego i pierścienia włóknistego, które ulegają zmianom zwyrodnieniowym. Przy dyskopatii, kiedy występuje ucisk na worek oponowy taki dysk się usuwa. Po usunięciu stabilizuje się odpowiednio kręgosłup. Nie występuje tu żaden odrost.
Operacja wiąże się przede wszystkim z takimi powikłaniami, jak każdy zabieg chirurgiczny. O wszystkim zostanie Pani poinformowana przez chirurga, otrzyma Pani zgodę do podpisania, gdzie zostaną wyszczególnione wszystkie możliwe powikłania.
neuron 2010-07-19, 10:30
Witam,jestem 10 mies po operacji przepukliny i wstawieniu implanta na odcinku L5-S1 zabieg trawał ponad 6 godzin,po operacji nie miałam czucia w prawej nodze co utrzymuje się do dnia dzisiejszego w tej chwili jestem po rehabilitacji w sanatorium i czekam na rehabilitację stacjonarną. Ból jest tak silny i nie do wytrzymania że czasem nawet nie wstaję z łóżka, chodzę o kuli ortopedycznej i jedynym lekiem jaki uśmierza ból na chwile są plastry transtec 35 i Tramal w kroplach. W grudniu mam konsultacje z dwoma neurochirurgami, podobno czeka mnie jeszcze jedna operacja na odzinku L4-L5 i L5-S1.
Mika 2010-11-13, 20:51
Witam, pewnie nieco późno ale może niektórym pomoże. Miałem pod koniec stycznia 2011 operację dwóch poziomów L4L5 i L5S1. Operacja polegała na tym, że wycięli dyski, zastąpili je takimi klatkami metalowymi które mają skostnieć, dodatkowo w kręgi otaczające te dyski wkręcili śruby tytanowe i połączyli je szyną, to się nazywa stabilizacja typu FLEXTAAS. To wszystko ma zarosnąć kością [prócz szyny i śrub które niby potem można wyjąć ale nikt tego prawie nie robi]. Na NFZ w Piekarach Śląskich oddział IV Kręgosłupowy. Czego się nie spodziewałem, to długi okres po operacji dochodzenia do siebie, ok. pół roku chyba. Ostatnio pojawia się czasem mały ból w nodze a chyba nie powinien. Nigdy nie ma 100% gwarancji że będzie wszystko dobrze. Sam fakt kwalifikowania się pod operację świadczy o tendencji organizmu do zwyrodnień [jeśli to nie wypadek] i trzeba ćwiczyć by spowolnić dalsze zwyrodnienia. dome_sw(małpka)yahoo.co.uk
Wojtek 2011-05-11, 12:58
Witaj! Wojtku chciałabym sie z tobą skontaktować gdyż jestem po operacji i potrzebuje nastepnej, niestety tam nie wróce. Zgadzam sie z tobą że 100% gwarancji nigdy nie bedzie wszystko zależy od organizmu tak jak i charakteru. Mi lekarze po operacji nie dawali szansy na chodzenie a Ja chodze. Pozdrawiam
Dorcia 2011-05-13, 11:35
Wszystkich odważnych pozdrawiam,ja mam wszystkie choroby,jakie mogą pojawić w kręgosłupie,3 przepukliny.lordoza,skolioza,oseofity,mnóstwo dziobów i wklęśnięć,rece drętwieją,że nie można ludzkich czynności wykonać,a prawa noga,to boli bez przerwy,że nie mogę *za chiny*wsiąść do samochodu,a jestem kierowcą.Spać po nocach też nie mogę,bo każdy przekręt na bok,lub na wznak jest boleśnie odczuwalny w pachwinie,poprzez pośladek.Wskazana operacja,ale ja straznie boje się tego ryzyka,bo,co będzie,gdy już się nie podniosę???to straszne,kiedy się jeszcze chodzi,a po operacji może być różnie.Dbajcie o siebie.
Renata z Łodzi. 2011-05-16, 19:52
Na pewno każdy organizm jest inny i inaczej reaguje. Uważam jednak, że podstawowa kwestia to dobrzy neurochirurdzy. Jestem po podobnej operacji jak opisywane wyżej, a trzy lata temu taką opercję przeszedł mój mąż i znajoma. wszyscy doszliśmy do dobrej kondycji, dzięki lekarzom neurochirurgom z Konina. Polecam ten oddział, funkcjonuje on w Koninie od ok. 5 lat. Stopniowo zjeżdżają tu ludzie z całej Polski, nawet z miast, gdzie są osławione kliniki. Operują głównie kręgosłupy i głowy, robią naprawdę dobrą robotę. Co więcej, potrafią poprawić to, co spaprzą w klinikach.
Sławka 2011-07-17, 19:52
Witam Wszystkich,
Mam 22 lata i w lutym tego roku miałam operacje na przepuklinę odcinka lędźwiowego L4/L5. Miała on 8mm Moje dolegliwości były początkowo nie groźne czyli od czasu do czasu drętwiała noga ale nie było to zbyt uciążliwe jednak po jakimś czasie wypadł mi dysk i to spowodowało silne bóle. Sparaliżowało mi nogi i przez 2 tyg leżałam w łóżku uzależniona od pomocy innych. Później ból się uspokoił jednak po miesiącu znów dysk się wysunął i wszystko wróciło na nowo. Zrobiłam rezonans magnetyczny i zaraz po tym szybko zdecydowałam się na operacje. Operowana byłam w Wojewódzkim Szpitalu w Piekarach Śląskich operacja trwała 3 godziny pod ogólną narkoza. Ze względu że dość szybko zdecydowałam się na operacje usuniętą mam tylko przepuklinę natomiast kręgosłup jest w całości. Jestem już teraz 5 miesięcy po operacji i jestem bardzo zadowolona. Trzeba na siebie dużo uważać ale nie mam bólu chodzę i jest wszystko dobrze! Więc wg mnie nie ma sensu cierpieć tylko zdecydować się szybko na odpowiednie kroki im później tym bardziej choroba jest zaawansowana no i niestety później dłuższa rehabilitacja i poważniejsza operacja.
Pozdrawiam Wszystkich w razie pytań piszcie!
Klaudia 2011-07-22, 10:20
Klaudio, bardzo Ci dziękuję za wypowiedź! Mój Mąż będzie miał operację 9 września, ja umieram ze strachu oczywiście... Jak widać - siedzę i wertuję internet, rozmawiam, pytam, szukam... a im bardziej się wgłębiam, tym mniej rozumiem i czuję większy dygot umysłu... Będę się trzymać Twojej wypowiedzi. Mocno... jeśli pozwolisz.
Pozdrawiam!
Jujka 2011-08-28, 21:56
Witam ,jeśli twój mąż cierpi tak bardzo to operacja zrobiona przez dobrych fachowców to podstawa jesli nie ma już możliwości uzdrowić go manualnie.ja jestem po operacji kęgosłupa 2 miesiące i czuje się rewelacyjnie po za lekkim bulem od czasu do czasu w dolnej części kręgosłupa co w porównaniu ze wcześniejszymstanem jest niczym.pozdrawiam i życze zdrówka dla męża
ARTUR 2011-09-06, 23:05
Witam , moja mama ma mieć operacje strasznie się boje że może nie chodzić w koncu to kręgosłup, ma przepukline i dysk jej wyskoczył , podobne dolegliwości ma jak opowiadała Klaudia , straszny ból i dretwienie nogi.. Jeszcze tyle tych chorób w szpitalach
kasia kopi 2011-09-22, 11:32
Witam,tez mam przepkline L5S1 zwezenie zachylku kanalu kregowego do tego osteofity i scolioze. Bole czasami tragedia dretwienie lewej nogi bol sciegna achillesa bole w podbrzuszu i silny bol w prawej pachwinie. Lekarza mam dopiero za dwa miesiace bo obecnie mieszkam w anglii czy ktos mial tu taki problem? Jestem na naproxenie cocodamolu i tramalu od 3miesiecy czasami pomaga ale zaczyna mi puchnac brzuch i boli zoladek i watroba co robic?
AGA 2011-09-24, 09:39
Witam, jestem po konsultacjach z ortopedą w Radzionkowie, diagnoza- - spondyloza lędźwiowa L4-L5 z przepuklina, lekarz radzi natychmiastowa operacje w Piekarach Śląskich, fizykoterapeuci odradzają bardzo a ja cierpię w potwornych bólach. Proszę o kontakt tych którzy przeszli operację w Piekarach. Warto? Ja się potwornie boję a czytanie forum na ten temat jeszcze potęguje mój strach.
Iza 2011-09-27, 21:21
Witam wszystkich! W czerwcu miałam operację przepukliny. po operacji wiadomo parę tygodni byłam zaprzyjaźniona z łóżkiem, ale czułam się świetnie. Zadnego bólu! Cudownie! Więc skoro nie boli, chodzić można, no to dość siedzenia w domu. Jestem bardzo aktywną osobą, więc wróciłam do pracy. Po kolejnych dwóch tygodniach zaczęło sie... Z każdym dniem, tygodniem bóle stawały się coraz silniejsze i coraz częściej. Minęły cztery miesiące. Ból nie do wytrzymania. Przepuklina się odnowiła i gratis dostałam jeszcze jedną. Za dwa dni mam wizytę u swojego neurochirurga. Zapewne znowu będzie operacja. Ale wierzcie mi TO TYLKO MOJA WINA!!! Naprawdę należy się oszczędzać. Mimo że nie boli to nerwy odbudowują się do pół roku. Trzeba uważać na siebie!!! Nie wyrywajcie się do roboty, nawet do prac domowych!!! Pozwólcie zagoić się ranom to wtedy będzie dobrze!!! Ja już obiecuje sobie być grzeczną dziewczynką i słuchać lekarzy- oni wiedzą co mówią!!! Trzymam kciuki za wszystkich!! Pozdrawiam!!
anna43 2011-10-05, 20:16
Witajcie, czy może ktoś wie jakie mogą być powikłania po operacji L5 S1? Wiem z całą pewnością, że mogą być problemy z chodzeniem,opadaniem (jak w moim przypadku) prawej stopy. Słyszałam jeszcze, że zwieracze moga również mieć problemy, ale to słyszałam od znajomej nie od lekarza. Czy coś jeszcze może być nie tak? A co jeżeli nie poddam się operacji? Jakie następstwa?
Elza9373 2011-11-17, 14:14
Witajcie,ja również jestem po operacji usunięcia przepukliny jądra miażdżystego odcinka L-5 S-1,i jestem w 99% przekonana o słuszności mej decyzji.
Popieram Klaudię i wszystkich którzy szybko decydują się na operację-efekt jest niesamowity!Nic nie boli!!
Im dłużej się zwleka z decyzją,tym gorsze są efekty pooperacyjne,często zmiany w ogóle się nie cofają,jeżeli czeka się z podjęciem decyzji kilka miesięcy,a czasem i lata....:(niestety spotkałam się z takimi osobami w szpitalu na oddziale jak i również na wizytach kontrolnych u neurochirurga.
Po pół roku wróciłam do pracy,czuję się dobrze-żadnych bólów typu rwa!!!!Operowana byłam przez młodego neurochirurga w szpitalu w Bytomiu,gdzie oddziałem kieruje dr Pieniążek:)
Elza,nikt nie zagwarantuje Ci,że wszystko się uda-każdy człowiek to inny organizm.
Ryzyko jest zawsze-ale ja wychodzę z tego założenia,że jak mam tak cierpieć,to chcę sobie natychmiast ulżyć!!!!bo po co mam się z własnej woli skazywać na taki ból?żadne leki nie pomagały.
I tak jak Anna pisze po operacji należy się oszczędzać!przez pierwsze 3 miesiące przeważnie leżałam,moje obowiązki przejęły dzieci,potem rehabilitacja,na której wszyscy fizjoterapeuci i rehabilitanci nie polecają zabiegów operacyjnych,tylko ćwiczenia-nie wiem dlaczego-czy to wynika z nakręcania usług typowo rehabilitacyjnych,czy też z troski o pacjenta???
Mam 40 lat,pracę typowo fizyczną i w tej chwili nie narzekam na efekty pooperacyjne:)
Izka 2011-12-15, 12:48
Witam! Ja bardzo żałuje że poszłam na operacje L4-L5, L5-S1. Miałam tylko przepuchline niestety za godz była reoperacja uratowali życie ale problem z chodzeniem pare miesiecy chodziłam z kulami teraz siedze na wózku mam problem ze zwieraczami. Przed operacją bolał kregosłup ale chodziłam a teraz boli śpie na siedząco i jestem na prochach. Na stopie mam łuskie, niby mam troche czucia w nogach ale podnieść nie moge. Jak chodziłam z kulami to( jakoś) bo dywan przeszkadzał. Nie strasze ale trzeba poszukać dobrego fachowca. Pozd
Mery 2011-12-18, 18:06
Witam ! Mam 32 lata i byłem operowany na przepuklinę l5 - S1 w Warszawie.
Mój przypadek jest szczególny, ponieważ wcześniej nie miałem żadnych bólów aż pewnego dnia wstałem z krzesła i coś mi się zmieniło w kręgosłupie.
Wyskoczył mi dysk - zrobiła się przepuklina. Ból narastał przez 10 dni aż do momentu gdy z bólu *gryzłem ściany* i zatrzymały mi się funkcje fizjologiczne.
Wtedy od razu wzięli mnie na operację (szczęście w nieszczęściu).
Przez te 10 dni leczono mnie na korzonki.
W ciągu tych 10 dni dysk uszkodził mi nerw piszczelowy.
Jestem 11 miesięcy po operacji i mam pieczenie w stopie - uszkodzony nerw piszczelowy (neuralgia).
Cały czas rehabilituję się, życzę wszystkim zdrowia i wytrwałości.
Staszek 2011-12-31, 15:27
W 2008 roku przeszedłem operacje kręgosłupa na odcinku l4-l5 ze stabilizacją typu diam .Bóle już po 2 dniach ustąpiły, czułem się świetnie ...Aż do grudnia 2011 roku
święta w łóżku ,badanie MR, wynik -duża nawrotowa przepuklina na tym samym odcinku ..wczoraj właśnie byłem na konsultacji u 2 lekarzy
skierowali mnie na ponowną operacje ,teraz chcą mi wstawić szynę .
Paweł. 2012-01-05, 07:27
Tak, jest to kolejny krok leczenia w Pana przypadku. Można próbować rehabilitacji, jednak trudno powiedzieć czy będzie ona na tyle skuteczna.
neuron 2012-01-05, 20:34
Witam ! Mam 39 lat i jestem własnie przed operacją przepukliny. Operacja ma się odbyc 17 lutego w Sosnowcu. Jestem po miesięcznym pobycie w szpitalu rehabilitacyjnym i po wielu rehabilitacjach stacjonarnych.Ból ustepował na jakis czas,ale niestety potem zaczynało się wszystko od nowa.Mam przepukline na poziomie L4-L5 na głębokosci 5 mm uciskająca worek oponowy.Na domiar złego zrobiła się następna na poziomie L5-S1,która uciska na korzeń rdzeniowy.Jestem już na L4 od sierpnia,w styczniu wreczono mi zwolnienie z pracy...wizyta u neurochirurga zwaliła mnie z nóg...operacja.Męczę się z tą chorobą już ponad rok i uwierzcie mi ...mam juz dosyć.Bardzo boję się tej operacji,ale czytając Wasze wypowiedzi myslę,że nie będzie tak zle.Jesli ktos był operowany w Sosnowcu proszę o odpowiedz...byłabym wdzięczna .
Betka 2012-01-13, 00:23
Witam forumowiczów,
4 dni temu moja mama przeszła operację odcinka ledźwiowego kręgosłupa (rozległa przepuklina oraz wysunięty dysk), przez dwa dni po operacji czuła się coraz lepiej, już następnego dnia z pomocą rehabilitanta wstała, była bardzo zadowolona ponieważ ból z nogi odszedł. Dzis jest 4 dzień a mama w nocy dostała okropnych bóli mięśni obu nóg. Porównuje ten ból do ciągłego skurczu który łapie nas czasem na basenie czy w nocy, tylko, że ten nie popuszcza. Nie może wstać z łóżka, na leżąco także okopnie boli. Lekarze nic konkretnego nie mówią, że *tak może być*, *objawy pooperacyjne*... tyle, że mama jest po 4 ketonalach i nadal okorpnie boli. Czy ktoś z Państwa miał podobne objawy? Będę wdzięczna za opinie.
Agnieszka 2012-01-13, 14:02
6 grudnia miała operację na bardzo dużą przepuklinę. Jak na razie nie żałuję. Przed operacją ból był nie do zniesienia, drętwiała mi noga, nie czułam stopy, nie stawałam na palcach, ogólnie jedna noga była słabsza i zaczęło mi się to robić z drugą. Poza tym nie miałam czucia w pośladkach i udach ( takie spodenki- tak nazwała to moja pani neurolog) i zacżęły mi szwankować zwieracze więc ogólnie nie miałam wyjścia. operacja trwała około 2 godzin i gdy się obudziłam to po raz pierwszy od kilku miesiecy nic mnie nie bolało. A gdy na następny dzień chodziłam i nie kulałam to byłam bardzo szczęśliwa. Niestety gdy w szpitalu wchodziłam na łóżko złapał mnie skurcz nogi i ból powrócił, ale nie jest on taki jak przed operacją. Czuję się lepiej już zaczynam siadać. Trochę kuleję ale czekam na wizytę u neurochirurga i pewnie bedę miała rehablitację. Jestem dobrej myśli. Jest naprawdę dużo lepiej. Przesypiam całą noc i rano normalnie wstaję( przed operacją dzień zaczunałam od chodzenia na czworakach i powoli sie dopiero prostowałam). Myslę że im wczesniej tym lepiej jest się poddać operacji, dopóki sa mniejsze dolegliwości, trzeba tylko znaleźć dobrego fachowca. Pozdrawiam:)
Monia 2012-01-14, 17:10
Witam,moja przygoda zaczęła się ogromnym bólem w prawej nodze 16.października- 8 .12.2011 w szpitalu Bielańskim w Warszawie miałam operację na odcinku L-5,S-1 pęknięta przepuklina uciskała na nerwy osłabiła prawą nogę w 16% do lewej, ból, zgrzytanie zębami, kupa leków. Tego samego dnia po operacji stanęłam na nogi , trwała 2,5 h. Od 2 stycznia chodziłam na rehabilitację( laser i prądy) jutro ostatnia. Po m-cu od operacji kontrolny MR ,jutro wizyta u lekarza. Chodzę ,ból rzadki i chwilowy, od operacji żadnych leków, lekkie ćwiczenia zalecone przez rehabilitanta, a w czwartek jadę w góry. Wiem ,że nie pośmigam na nartach , ale przeciwwskazań nie ma. Życzę wszystkim zdrowia i wytrwałości, myślcie przede wszystkim o sobie i pozytywnie. Pozdrawiam
Marzena 2012-01-16, 16:08
Mam prośbe kto ći robił tą operacje, Ja mam konsultacje u jednego z lekarzy który pracuje w Bielańskim
Mery 2012-01-16, 17:10
A może ktoś cokolwiek napisze o szpitalu bródnowskim,bo tam mam mieć operację
RUDA 2012-01-18, 13:15
Ja mialam oprecje 10 lat temu , w wieku 20 lat , 3 przepukliny i nikomu nie zycze bolu po operacji;((( i dzis po 10 latach wciaz odczuwam duze ograniczenia , mimo cwiczen i stosowania sie do zaleceń lekarzy i rehabilitanta i pozbycia sie nadwagi.I jedno co mi sie nasuwa co jest najwazniejsze , to miec szczescie i trafic na kogos kto zna sie na cwiczeniach i masazach leczniczych bo tylko dzieki temu można normalnie funkcjonowac. Zycze zdrówka;)
Madzik 2012-01-20, 01:08
Czytam te wszystkie komentarze i zastanawiam sie czy w ogóle iść na ten zabieg.Większość osób skarży sie na powracające bóle ponowne przepukliny.Ryzyko jest duże...
Jolka 2012-01-20, 15:17
Droga Jolu:) Po operacji żyje się normalnie. Potem , po operacji najważniejsze są cwiczenia , żeby kregosłup był zdrowy musisz do końca życia cwiczyć - jakie cwiczenia to zostaniesz poinformowana. Ja mam zmieniane co pare miesiecy, bo trafiłam na osobe co zna sie doskonale na rehabilitacji i wie to co wszyscy powinnismy wiedziec-,,Ruch jest w stanie zastąpić prawie każdy lek, ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu** - i to jest puenta wszystkich operowanych pacjentów. Nie ma co się bać, bo strach ma wielkie oczy.Jesli lekarz zaleca zabieg , nie warto zwlekac bo w moim przypadku doszło do przerwania nerwu kulszowego i prawie nie mam czucia w lewej nodze a podobno i tak mam szczescie bo moglam ja ciągnąc za sobą;/ Pozdrawiam bedzie dobrze wszystko;)
Madzik 2012-01-23, 00:04
No i w dalszym ciągu czekam na opinię o tym szpitalu BRÓDNOWSKIM,czy ktoś bylby taki miły i udostępniłby mi jakiekolwiek informacje
RUDA 2012-01-26, 12:33
Moja ciocia tam miala operacje i nie zdecydowala sie na drugi zabieg z powodow jakich to mozna sie domyslec:) nastepny miala w szpitalu na Szaserów i teraz z tego co wiem jest dobrze, ale szczególow nie znam. Wiec nie moge doradzic co i jak.
Pozdrawiam
Madzik 2012-02-01, 18:06
Moja mama miała usuwaną przepuklinę odcinka lędźwiowego na Szaserów 15 lat temu. Z operacji była zadowolona. Na drugi dzień chodziła już po korytarzu. Pół roku nie mogła dźwigać z tego co pamiętam. Do dnia dzisiejszego wszystko jest OK.
Natasza 2012-02-01, 19:50
Wszyscy piszący tutaj tak, czy owak jesteśmy „połamańcami” do końca życia. Nie łudźmy się, że są złote środki, które wyeliminują nam bóle i dolegliwości, na które pracowaliśmy do tej pory. Tak, tak zapracowaliśmy sobie na to, czy to niezdrowym jedzeniem w młodości, czy to siedzeniem przed komputerem (jak w tej chwili), czy nawet spadkiem po naszych przodkach i wielu, wielu innych powodach naszych problemów.
Moje problemy zaczęły się w wieku 19lat podczas pierwszej wizyty u neurologa (lordoza, kifoza i takie tam). Porządny i profesjonalny neurolog zalecił basen, ćwiczenia itd. Młodość rządzi się swoimi prawami i wszystkie te zalecenia oczywiście poszły na bok przy ogromnej dawce testosteronu jakiej wtedy dostawałem. Wolałem wykonywać innego rodzaju ćwiczenia w bardziej kameralnych warunkach z przyjaciółkami. Potem wojsko, małżeństwo, dzieci i człowiek nie myślał o tym dlaczego nie mogę rano schylić się i założyć skarpetek, tylko myślał o tym ile jeszcze muszę przepracować nadgodzin, żeby starczyło na spłatę raty za nowy telewizor lub własne m.
Dziś mam 42 lata i jestem po dwóch operacjach. Poważne problemy zaczęły się 6 lat temu. Najpierw bóle całego kręgosłupa, potem lędźwie(odcine L5-S1). Po kilkunastu wizytach u neurologa i wielu sesjach fizykoterapii dostałem skierowanie na badanie tomografem. Potem badanie rezonansem i decyzja od neurochirurga – rutynowa operacja usunięcia przepukliny L5-S1. Rwa kulszowa nie pozwalała mi nawet chodzić. Szybki termin powrotu do zdrowia po rzekomo prostym zabiegu o jakim zapewniał mnie mój „oprawca” rzeczywiście przeszedł w rutynę. Spartolony zabieg (konsultowałem to z kilkoma neurochirurgami)i okropne bóle po operacji zmusiły mnie do zmiany neurochirurga. Po sześciu miesiącach męczarni i blokadach w kręgosłup znalazłem innego. Dwa lata temu miałem wstawiony implant typu „concorde”. Przez pierwszy rok implant nie chciał się przyjąć. Choć operacja została wykonana poprawnie, to musiałem przyjmować leki przeciwzapalne. Przez ostatni rok zapalenie ustąpiło, ale bez ketonalu ani rusz. Dwa miesiące temu odwiedziłem mojego ostatniego „wybawcę” i niestety diagnoza to – stabilizacja wewnątrz-trzonowa(L3-L4 i L5-S1). Poczytałem o różnego rodzaju stabilizacjach i z jednej strony przeklinam dobrodziejstwa Internetu za następstwa i ostrzeżenia o tego rodzaju zabiegach, z drugiej strony dobrze, że człowiek jest świadomy i może wybierać. Dlatego podsumowując proszę wszystkich, którzy mają choć trochę podobną sytuację do mojej, aby zdradzali na forum dane klinik i lekarzy profesjonalistów. Podkreślam PROFESJONALISTÓW, którzy zrobili naprawdę kawał dobrej roboty w każdym zakątku Polski (nawet jeśli trzeba zapłacić ). Boję się, choć mam już małe doświadczenie. Jestem wycieńczony i zdesperowany, a do moich „profesjonalistów” nie mam już zaufania. Proszę o pomoc.
Połamaniec z Trójmiasta
Janusz 2012-02-04, 13:22