Witam wszystkich,po przeczytaniu większosci postow jestem w szoku:(:(:( Boję się jeszcze bardziej i sama nie wiem co robić??? termin operacji mam wyznaczony na 02.04 i caly czas sie zastanawiam czy jechać,ponad pól roku czekalam na rezonans a wynik byl szokiem tym bardziej ze chodze i juz nawet nie kuleję ból tez w porównaniu do tego co było to piku¶ ale neorochirurg stwierdził ze to tylko dlatego ze j±dro zmiażdzyło mi nerw a z tego co czytałam wyżej to gorzej będę wracała do zdrowia boję się niesamowicie ale nie poddaj±c się to jak bym siedziała na bombie.Mój przypadek jak wiekszosci dotyczy kręgu L4-L5 9,00mm i jakby tego było mało to mam jeszcze torbiel 15mm na poziomie s1-s2ale o tym nawet nie wspominaj± .A na operacje zapisana jestem do pierwszego lepszego lekarza ktÓry miaŁ wolny termin:(((miał kto¶ do czynienia z neurochirurgami z Elblaga??? Pozdrawiam wszystkich
Kamila 2013-03-16, 01:58
Kamilko, nie boj sie, ze to jakis pierwszy lepszy lekarz. Poczytaj tu wpisy, niektorzy tylko chca profesora a zobacz, ile osob po operacjach u profesorow ma powiklania. Operacje kregoslupa sa juz tak popularne, ze kazdy neurochirurg wie, co robic. Tyle, ze wiele powiklan nie jest wina lekarzy, tylko tego, jak nasz organizm przyjmie te operacje. A rozterki, czy warto bylo chyba zawsze pozostana. Ja, niemal pol roku po operacji zastanawiam sie, czy trzeba bylo to robic? I nie znam odpowiedzi. Niby rwy nie mam, ale sztywne plecy , bo jeszcze czuje implanty. Moze to kwestia czasu, mam jeszcze wolne do poczatku sierpnia, w maju lub czerwcu sanatorium. Jestem bez rehabilitacji, bo nikt mi nie dal , sama cwiczylam i cwicze od poczatku. Ale, licze,ze troche zabiegow w sanatorium usprawni miesnie kregoslupai ta sztywnosc, ktora ogranicza pochylanie, odchylanie, skrety minie. W sumie, jak czytam tych, ktorym gorzej po operacji, to sie ciesze,ze u mnie niby OK. Milej soboty.
gosia 2013-03-16, 06:41
Witam wszystkich . Zastanawiam sie co sieze mna teraz dzieje strach przed operacja powoduje , ze coraz mniej mnie boli krzyz? Czy to jest mozliwe,?W sanatorium bylam z dziewczyna , ktora operowal lekarz , ktory i mnie ma ciac byla bardzo zadowolona i wychwalala go .Gosienko popros lekarza , abyskierowal Ciebie na rehabilitację. Wiem , ze po operacji skierowanie od neurochirurga przyspiesza termin rehabilitacji stacjonarnej Polecam Szpital rehabilitacyjny w Choszcznie.
Anula 2013-03-16, 08:16
Anula, to normalne. To syndrom gabinetu lekarskiego, kiedy czlowiek chory znajdzie sie na poczekalni czuje czesto, ze juz mu nic nie dolega. Doskonale Ciebie rozumiem. Operacja kregoslupa jest bardzo powaznym zabiegiem. Ja, majac juz wiele operacji, przed zadna sie tak nie balam, jak przekregoslupem. Co do rehabilitacji, w Slupsku na to czeka sie pol roku. Neurochirurdzy nie daja tu skierowan, az dziwne. Chyba,ze sa powiklania. A rodzinna w ogole nie wie, jakie mi moze zabiegi dac, bo nie miala nigdy u siebie kogos z implantami. Po mojemu, to chyba obecne implanty umozliwiaja niemal ordynacje wszystkich zabiegow. Teraz to juz nie jest potrzebne mi zadne skierowanie, gdyz za dwa miesiace na pewno pojade do sanatorium, bo ZUS mnie tam wysle. Juz mi to orzecznik powiedzial, ze mam czekac na skierowanie.
A tak w ogole, moze ktos wypowie sie na temat, czy implanty , mam jeden tytanowy, drugi z tworzywa PEEK, ograniczaja jakies zabiegi? Czy sa jakies zakazane? Bede wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam.
gosia 2013-03-16, 10:27
Wła¶nie Gosiu ty masz ubytek zast±piony imlantem i z tego co tu czytał±m i logicznie mysl±c lepij,bo w moim przypatku zostanie to wyciete 9,00mm i dziura:(wiadomo żę to póżniej sie poprzestawia i będ± kolejne i to czasami nawet do miesi±ca powraca :((( dzięki za wsparcie i zdrówka życzę
Kamila 2013-03-16, 10:49
Gosiu. Wiem , że okres oczekiwania w takich placowkach jest do ok 6 miesiecy. Ale wiem na 1000% z pewnego zrodla, ze po operacji jesli skierowanie jest od neurochirurga najlepiej wlasnie od niego to i napisze jeszcze na tym skierowaniu PILNe idziesz poza kolejnosci± . Porozmawiaj z nim milo popros mysle, ze nie odmowi .a jeslizadazyo by sie tak, ze trafisz na takiego to idz do neurologa lub ortopedy da ci skierowanie jestem tego pewna tylko z dopiskiem pilne.A co do zabiegow rehabilitant pyta czy nie masz implantow wiem ze chyba pradow nie mozna wtedy brac.
Anula.. 2013-03-16, 11:16
Kamila, na jakims forum ktos pisal o udanej operacji, wlasnie w Elblagu. Nie martw sie tym,ze to Elblag i jakis pierwszy wolny lekarz. naprawde, operacje kregoslupa to juz chleb powszedni neurochirurgii. Gorsze jest to, ze wiekszosc powiklan po operacji wcale nie wynika z bledow lekarza. Tylko tak nasze kregoslupy reaguja roznie na to, ze im cos wycieto, cos wstawiono. Bylo nie bylo, kregoslup to nasze rusztowanie. Na logike, to Kamila ma racje, wytnie sie cos, jest ubytek i sklonnosc do zapadania sie. I nowe problemy wtedy. Tez slyszalam, ze lepiej miec implant niz nic. Ale, jednak dosc rzadko sie wstawia implanty. Czy to tylko dla najwiekszych zwyrodnien, czy to droga procedura, czy moze wielu lekarzy jeszcze tego nie potrafi...sama nie wiem.
Co do rehabilitacji, juz nie bede za tym biegac. Bylam w tym tygodniu u neurochirurga i nic nie wspominal o tym. Za gora dwa miesiace pojade do sanatorium, tam 24 dni rehabilitacji. Mniej, bo weekendy odpadaja. Najgorsze to, ze ja nie cierpuie sanatoriow. Dla mnie to meka, gdyz nie cierpie takiego zycia sanatoryjnego. Moze jestes jakims ulomkiem, ale bylam trzy razy w sanatorium i od pierwszego dnia czekalam na koniec. A wiekszosc ludzi to uwielbia wyjazdy do sanatorium. Kocham wypady, podroze, ale cos wnoszace, poznawcze...a ja mam wrazenie,ze w takim sanatoryjnym rytmie sie po prostu cofam. Czlowiekowi trudno dogodzic, ale musze jechac, taka procedura, kiedy jest sie na ZUSowskim swiadczeniu rehabilitacyjnym.
Milego popoludnia wszystkim.
gosia 2013-03-16, 14:23
Wiem że to głównie zależy od naszego organizmu jak będzie się regenerował po operacjii i najgorsze jest to że jestem wykończona psychicznie i fizycznie już i na dodatek wróciłam do palenia :((( a to dodatkowy ciężar bo jak zacznę się dusić to już wiem jaki to będzie ból jak przy rwie kulszowej było albo po cesarce MASAKRA!!!
A co do mojego operatora to nie wiem nic na jego temat żeby nie było że tu kogo¶ oskarżam czy co¶ nie znam przypadków ludzi operuj±cych się w tym szpitalu,tak że mogę nic powiedzieć na jego temat i wiem żę napewno będzie starał mi pomóc a nie zaszkodzić a reszta zależy odemnie i mojego sł±bego organizmu:( Ale będę dzielna nie poddam się tak łatwo :)Trzymaj się :*
Kamila 2013-03-16, 15:47
Palenie zwieksza ryzyko operacji i utrudnia zrastanie sie komorek po operacji. jak sie dowiedzialam od razu przestalam i tak juz wytrzymuje 2 miesiace...ale tak bym zapalila ;)
Agata 2013-03-16, 23:00
A ile przytyła¶ przez te 2 miesi±ce bo ja 20 kilo przez 1 rok:( i to byl powód mojego powrotu niestety :(
zo¶ka 2013-03-17, 03:38
Do Kamili, mialam i cesarke, i operacje tarczycy, guza piersi, zylakow, oczu...ale, najgorsze momenty byly po operacji kregoslupa. Po tamtych operacjach, po dwoch tygodniach nie bylo bolu, wszystko niemal moglam robic...a tu, calkiem co innego. Dalam rade i to sama, ale nie wiem, czy jeszcze raz bym to zniosla. Palenie...fakt, ponoc troche niekorzystnie wplywa na operacje i gojenie, ale to dla mnie za maly powod, by totalnie rzucic. W sumie tak malo sie ma z zycia, kiedy sie choruje. Zyc tylko na samych zakazach...Co do tycia, prawda jest, ze dieta i ruch przed tym chronia. Ale, do tego trzeba silnej woli. A jedzenie jest przeciez przyjemnoscia, czyz nie? Pozdrawiam.
gosia 2013-03-17, 04:57
Jan bardzo dziękuję za dobre rady, je¶li masz jakie¶ ćwiczonka bardzo proszę pode¶lij :)
A jak my¶licie na stacjonarnym rowerze mogę jeĽdzić w domu??
EwaEwa 2013-03-17, 13:44
Witam. Poszukuje neurochirurga z okolic Bielska-Bialej. Bardzo prosze o pomoc. Mam przepukline 9mm i juz nie moge wytrzymac.
Pawel74 2013-03-17, 19:52
Wpisz Gałaszek - przyjmuje w Pszczynie- ja jestem pod jego opiek± jako neurologa a operatora neurochirurga znajdziesz na stronie.., przy czym zastanów się czy chcesz być cięty, próbowałe¶ leczyć się zachowawczo, ja byłem cięty bo zachowawczo się nie dało, jak masz pytania napisz jn37(małapa)interia.pl , przy czym ja na Narodowy Fundusz Złudzeń to nie liczę już od dawna/Pozdrawiam
A w samym Bielsku też jest klinika która te zabiegi wykonuje, tylko nie znam opinii na temat tej kliniki, jest jeszcze Pieni±żek w Bytomiu, Kwiek w Chorzowie , wszyscy s± z starej szkoły neurochirurgów, bardzo dobrzy operatorzy.
Ale na prawdę zastanów się jak możesz unikn±ć cięcia to unikaj, bo pomimo tego że wielu osobom się udało, to wiesz ryzyko jest zawsze
Jan 2013-03-17, 20:37
Witam
Mam 28 lat z kręgosłupem toczę walkę od 2 lat, w końcu dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny. Może mi kto¶ pomoże zinterpretować wynik, bo do lekarza kieruj±cego mam jeszcze sporo czasu.
Otrzymane obrazy wykazuj± obniżenie k±żków różnego stopnia od pocz±tku pola widzenia czyli Th9aż do L4, kr±żki L$/L% i L5/S1 s± prawidłowe.
W kr±żkach obniżonych widoczne jest odwodnienie i niewielkie okrężne uwypuklenia, a na pozomach L3/L4 i Th10/Th11 obustronne przepukliny dotrzonowe, na tym drugim poziomie z odczynem obrzękowym
W górnej blaszce L4 załamanie przedniej czę¶ci
Trzon kręgu Th11 Nieznacznie sklinowaciały ku przodowi
Obraz może odpowiadać zmianom o typie Scheuermanna
Stenozy nie stwierdza się. Stożek rdzeniowy i włókna ogona końskiego w normie
W kanale krzyżowym kilka torbieli Tarlova do 7mm
Czy zmiany, które mam s± niebezpieczne? Czy grozi mi niepełnosprawno¶ć? Czy czeka mnie operacja?
Wspomne jeszcze, że ból jest przewlekły z uciskiem na nogę, która mi drętwieje i sztywnieje
Będę wdzięczna za pomoc
Marta 2013-03-17, 21:11