Witam jestem już po operacji odbarczenia kanału kręgowego - --- uwolnienia zrostów rdzenia kręgowego i korzonków nerwowych----foraminotomia . Jestem już tydz po operacji i czuje się coraz lepiej . Operowany bylem w Akademickim Szpitalu Specjalistycznym w Bydgoszczy . Męczyłem się z dyskopati± lędĽwiowa z bólem do lewej nogi od ponad roku .S± tam wspaniali fachowcy i bardzo miły i u¶miechnięty personel . Polecam wszystkim ten szpital . Po woli wracam do siebie zaczynam spacerować trochę jeszcze noga ci±gnie ale mam nadzieję ze to potrwa jeszcze kilka tygodni z uwagi że za długo zwlekałem z t± operacja był obawy i trach , teraz już wiem ze nie potrzebne . Nie ma się czego bać . TRZYMAM KCIUKI ZA WSZYSTKICH
ARES 2014-03-14, 11:17
Witajcie.
Dzisiaj mija równo 2 tygodnie od operacji usunięcia dysku L5 S1, odbarczenia kanału kręgowego i wstawienia stabilizatora bacjac. Jakie wrażenia? Tak jak większo¶ć z Was strach przed operacj± był dużo większy niż to wszystko jest warte. Leki przeciwbólowe zniwelowały praktycznie do zera ból pooperacyjny. Wstałem na drugi dzień po operacji i poszedłem na spacer po korytarzu szpitalnym, oczywi¶cie przy pomocy balkonika. W trzecim dniu wstałem już o własnych siłach. Pierwsze wrażenie? Przed operacj± nie byłem w stanie ustać na nogach dłużej niż 5 max 10 minut. Podobnie z chodzeniem. Po operacji? W trzecim dniu wieczorem bez przerwy na nogach wytrzymałem 20 minut i mógłbym więcej ale nie chciałem sobie zaszkodzić. Kolejne dni w domu przebiegały na odpoczywaniu oraz wędrówkach po domu. W 6 i 7 dniu po operacji zaliczyłem 1,5 godzinny spacer z córk± i żon± :) Przed operacj± mogłem o tym tylko pomarzyć.
Oczywi¶cie tempo chodzenia nie jest takie do jakiego byłem przyzwyczajony (szybkie) ale z każdym dniem jest coraz lepiej. Zdarza się również że jak się zerwę gwałtownie lub nie tak stanę to poci±gnie po nodze znajomy ból ale z każdym dniem jest to coraz mniej zauważalne i uci±żliwe.
My¶lę że wszystko będzie okej a czas zagoi rany i wrócę do normalnego funkcjonowania, w które jeszcze ponad 2 tygodnie temu nie wierzyłem. Ból jakiego do¶wiadczyłem pocz±wszy od rwy kulszowej a kończ±c na zaburzeniu czucia w nogach spowodowanego uciskami na nerwy i w konsekwencji wizja leczenia operacyjnego, a zwłaszcza wizja przyszło¶ci mnie paraliżowała. A dzisiaj jestem chyba najszczę¶liwszym człowiekiem na ¶wiecie mog±c ponownie się bawić z 1,5 roczn± cór± bez większych problemów :)
Nie twierdzę, że moja przygoda z dyskopati± się zakończyła bo na pewno kręgosłup się jeszcze odezwie, ale mam nadzieję, że nie w takim stopniu jak to miało miejsce ostatnio.
Nie warto się męczyć i bać operacji... i chyba przede wszystkim nie warto zwlekać bo w tym przypadkach czas niestety działa na nasz± niekorzy¶ć. Trzymam kciuki za wszystkich, którzy się borykaj± z dyskopati± itd.
Pozdrawiam
Jedrusdg 2014-03-18, 21:48
Jedrusdg gratuluję :)
Kasia 2014-03-19, 08:18
Witam jestem już dwa tygodnie po operacji dyskopati - odbarczenie kanału kręgowego (ucisk na nerwy). Jutro zdjęcie szwów . Leki przeciwbólowe odstawiłem tydz. po operacji .Ból pleców przechodzi z dnia na dzień , gorzej z nog± nadal boli nie mniej niż przed operacj± a nawet mogę powiedzieć że bardziej po przej¶ciu kilku metrów . Kontrole mam dopiero na pocz±tku następnego m-ca .
ARES 2014-03-19, 11:22
@ARES miałem podobnie a jestem dokładnie miesi±c po operacji mikrodyscektomii L5-S1. po ok 7 dniach odstawiłem przeciwbólowe i zostałem wypisany do domu. w tym samym dniu zdjęto szwy i zacz±ł się delkikatny ból w nodze z każdym dniem co raz mocniejszy + rwanie w po¶ladku bardzo mocne uniemożliwiaj±ce chodzenie. jednak z każdym dniem ból ustępuje i mam nadzieję, że już niedługo będzie tylko przykrym wspomnieniem
KKS 2014-03-19, 21:37
Ares dwa tygodnie po operacji to strasznie krótko , wtedy jeszcze wszystko bardzo boli. Ja jestem około 4 miesi±ce po i jeszcze mam problemy.
Marek jak czytasz to Forum nadal to odezwij się co z Tob± dalej się dzieje.
Wanda 2014-03-20, 12:31
Mam pytanie jak długo trwała przerwa i jak szybko wrócili¶cie do pracy po operacji ? ja miałem (foraminotomia)
ARES 2014-03-21, 17:51
ARES ja wróciłem do pracy po 5 m-cach. Zaraz będzie rok. Miałem dwupoziomow± fenostromie odcinka lędĽwiowego.
zibi_p 2014-03-21, 22:39
Ares
Nukleotomia- wróciłem do pracy po 2,5 miesi±ca pracuję już prawie rok
Jedrusdg
Fajnie że się udało- rozumie że wybrałe¶ Sosnowiec- stabilizator- baw się z cór± i rehabilituj żeby nie poszło ci wyżej i oby ci się już nic nie odezwało, pozdrawiam
Kaska
Pozdrowionka:)
Jan 2014-03-22, 22:33
Jan :)
Ares ja wróciłam po 3 miesi±cach z tym , że operacja była metod± tradycyjn±.
Pozdrowionka :)
Kasia 2014-03-24, 07:57
Witam Miałem operację 2 tyg temu L -S odbarczenie kanału kręgowego (ucisk na nerwy), usunięcie zrostów , -foraminotomia. Wła¶nie dzi¶ otrzymałem wezwanie na komisję lekarsk± do ZUS . czy powinienem się czego¶ obawiać .Czego mogę się spodziewać po tej komisji czy to tylko formalno¶ć ze trony ZUS ( zwolnienie i kontrole w poradni neurochirurgicznej po operacji mam 10 kwietnia ) a kontrola ZUS 31 marca . Czy mieli¶cie już podobne wezwania i czy wystarczy opis i płyta MR i wypis ze szpitala
ARES 2014-03-24, 18:31
Witajcie
Kasia,
Dziękuję :)
Jan,
Zgadza się, wybrałem Sosnowiec, Szpital nr 5 ¶w Barbary. Ja osobi¶cie jestem bardzo zadowolony z *obsługi i usługi* ale to oczywi¶cie kwestia gustu. Po prostu zaufałem lekarzowi, który mnie prowadził. Wszystko było już ustalone, a mój stan był nieciekawy z uwagi wła¶nie na zaburzenia czucia w nodze i silne uciski na korzenie nerwowe.
Najciekawsze jest to, że leżałem na oddziale ortopedii klinicznej a nie neurochirurgii... i na tym też oddziale miałem robion± operację.
ARES,
To chyba normalne w obecnej chwili. Ja przed operacj± byłem na kontroli w ZUS-ie. W moim przypadku powodem było L4 powyżej 30 dni. Podobno standardowa procedura w ZUS. Zabierz wszystkie wyniki oraz wypis i to powinno wystarczyć. Ja poszedłem tylko z wynikiem rezonansu sprzed 2 dni i jeszcze wtedy nie wiedziałem, że konieczna będzie operacja. My¶lę, że jak pokażesz wypis ze szpitala to się odczepi±.
Wczoraj minęły 3 tygodnie od operacji. Jestem już po kontroli i ¶ci±gnięciu szwów. Kilka dni temu odstawiłem całkowicie leki przeciwbólowe, które jeszcze od czasu do czasu brałem i chyba mogę je już schować głęboko w szufladzie. Rana goi się ładnie. Można powiedzieć, że praktycznie zapomniałem już o całym incydencie gdyby nie to, że wieczorem jeszcze delikatnie odczuwam dolegliwo¶ci, które s± spowodowane raczej zmęczeniem i mimo wszystko słabsz± form± mię¶ni w prawej nodze. Przed operacj± miałem zaburzenia czucia a co za tym idzie mię¶nie musz± się odbudować i wrócić do formy. Jak by nie było to prawie 2 miesi±ce leżałem. Obecnie czucie w nodze wróciło w 100% do normy.
Od kilku dni normalnie siadam, chodzę i jeżdżę samochodem... jeszcze nie biegam i nie podskakuję.
Ciężko mi już usiedzieć w domu i zaczyna mnie nosić, a to chyba dobry znak :) więc nie ma co się szczypać i 07.04.2014 (miesi±c po operacji) wracam do pracy. Oczywi¶cie będę się oszczędzał :)
Trzymajcie się ciepło. Życzę zdrówka.
Pozdrawiam
Jedrusdg 2014-03-27, 00:56
Jedrusdg co¶ mi się zdaje, że za szybko się wyrywasz do tej pracy. To jak teraz zadbasz o siebie i jak będziesz się rehabilitował zaprocentuje na 100% więc wrzuć na luz :)
Kasia 2014-03-27, 11:46
Kasia
Nie forsuję się i nie mam zamiaru zapominać o tym co mi niedawno dolegało. Zdaję sobie sprawę, że jestem ledwo miesi±c po operacji, ale nie jestem też osob±, która potrafi leżeć. Ponadto mam w domu prywatn± rehabilitantkę, która dba o moj± kondycję fizyczn±... Córa :). Dolegliwo¶ci, które miałem przed operacj± pozostan± w mojej pamięci chyba do końca życia więc nie mam zamiaru tego lekceważyć. Praca, któr± wykonuje nie jest fizyczna ale wymaga ode mnie ruchu więc my¶lę, że to będzie poł±czenie przyjemnego (bo za tak± uważam moj± pracę) z pożytecznym (czyli ruchem, który w moim przypadku jest wskazany).
Wszystko jest konsultowane z lekarzem :)
ARES
Wczoraj dostałem wezwanie na komisję do ZUS na 01.04.2014 :/
To będzie moja druga komisja w ci±gu 2 ostatnich miesięcy.
Pozdrawiam
Jedrusdg 2014-03-29, 23:11
Masywna prawostronna przepuklina L5S1...Ból promieniujacy do prawej nogi, nie pozwalaj±cy normalnie funkcjonować.
Ares
Miałam operację 20 marca w tym samym szpitalu co Ty. Wstałam po 5 godzinach, sama, bez balkonika. 1 dzień dostawałam przeciwbólowe w kroplówce, potem 2 w tabletkach. Po 3 dniach wyszłam do domu bez przeciwbólowych, nie potrzebuje ich. Kręgosłup, noga, nie boli. Tylko trochę stopa drętwieje, ale mam nadzieję, że po rehabilitacji przejdzie. Pewnie też mnie czeka wizyta w ZUS, czekam na Twoje wrażenia...
Wiosna 2014-03-31, 10:03