Dziękuję,ale nie otrzymałam żadnych wytycznych za szpitala. Nawet na wypisie nie mam żadnych zaleceń.
Jolanta 2012-09-24, 09:16
Witam,ja jestem miesi±c po operacji l4l5(obustronne odbarczenie) i jeszcze miesi±c mam zakaz siadania i dżwigania ,więcej leżenia mniej chodzenia.Bóle i ciagnienia do nóg jeszcze odczuwam ale jest o niebo lepiej niż przed zabiegiem.Także cierpliwo¶ci ,powinno wszystko wrócić do normy.
jolka 2012-09-24, 13:12
Witam ja jestem 7 tygodni po operacji kręgosłupa i jak na razie nie narzekam ból ust±pił na drugi dzień trzeba stosować się do zaleceń lekarzy .Cierpliwo¶ci a na pewno będzie dobrze.
marta 2012-09-24, 13:31
Ja po operacji od razu w szpitalu zostałam zaopatrzona w pas usztywniaj±cy i przez pierwszy miesi±c chodzić mogłam tylko w tym pasie a, siedzenia należy unikać w pierwszym miesi±cu , a potem też należy ograniczać .
ewa 2012-09-24, 14:19
Miałam operację w Otwocku i tam też daj± gorset tylko każ± w nim chodzić 2 mie¶i±ce .Mogę go zdj±ć tylko do spania i do kapania a przez 2 pierwsze tygodnie jak były szwy to się tez w nim brałam prysznic.Do tego ćwiczenia na leż±co i co dzień coraz lepiej:)
jolka 2012-09-24, 16:07
No , proszę i to jest wła¶ciwe podej¶cie. Mi też mówiono, że powinno się ćwiczyć nawet tydzień po operacji. Ale to jest opinia rehabilitanta , a z lekarzami to różnie bywa. Co lekarz to inna opinia... Ja osobi¶cie uważam ,że samo leżenie po operacji nie jest dobre. Jestem 6 miesięcy po operacji, i mam duży problem z blizn± pooperacyjn±. Odczuwam ogromne napięcie w tej okolicy co powoduje duży dyskomfort. Wydaje mi się , że za długo lekarze czekali z rozpoczęciem rehabilitacji...
ewa 2012-09-24, 18:11
Ćwiczenia rehabilitant pokazał już na 3 dzień po zabiegu ,3 rodzaje i każde po100 razy 3-4 razy dziennie,nie było przepro¶.
jolka 2012-09-24, 20:10
Witam a czy kto¶ słyszał o ziołolecznictwie lub co¶ takiego?
Słyszałem o wchłanianiu się przepukliny np. żywokost lub żółtnica pomarańczowa.
Czy warto w to wierzyć?
Jak co¶ wiecie to pisać może chociaż jednemu pomoże.
go¶ć 2012-09-25, 20:17
Witam Wszystkich
Od maja 2011 roku zaczęło mnie boleć kolano. Po ponad roku leczenia u ortopedy i konsultacji u neurologa (który nic nie stwierdził) na pocz±tku wrze¶nia 2012 trafiłem do lekarz rechabilitacji w PSK 4 w Lublinie, diagnoza wypadnięcie dysku (8 dni po wizycie u neurologa) z opini± że w moim wypadku w 95% skończy się to operacj±. Dostałem skierowanie na rezonans oraz dzienny odział rechabilitacyjny. Rezonans po 3 dniach i wynik centralna przepuklina L4-L5 z wypełnieniem prawego zachyłka bocznego i kompresj± prawego korzenia rdzeniowego oraz lewostronna wypuklina tarczy L5-S1 powoduj±ca zwężenia lewego otworu międzykręgowego. Opinia rechabilitanta operacja L4-L5 rechabilitacja od 14 listopada. Konsultacja u neurochirurgiczna u dr. Podkowińskiego spróbować rechabilitacji, ale wystawił mi też skierowanie na operacje (zaznaczaj±c opcję pilne) informuj±c że najbliższy termin operacji w Klinice Neurochirurgi PSK 4 w Lublinie to sierpień 2013. Dzi¶ dostałem informację że mam się zgłosić na zabieg 20 listopada tego roku. Nie wiem co robić przełożyć operacje i spróbować rechabilitacji czy nie czekać i i¶ć na operację. Dodam że obywam się bez leków przeciwbólowych i żyję jak przed pojawieniem się objawów. Operacji obawiam się gdyż mam siedz±cy charakter pracy a z waszych opini wynika że po operacji nie można przez dłuższy okres siadać.
zibi_p 2012-09-28, 23:16
Najpierw spróbój rehabilitacji. Bo ja jestem po operacji 2 lata i jest różnie. czasmi noga dretwieje i w prawym boki boli. Ja mialem robiony zabieg L3/L4 .Mam wstawiony implant.Gdy bym musiał i¶c ponownie na operacje to bym sie teraz zastanowił ze 100 razy. Próbój rehabilitacji. Nie ma gwarancji ze zabieg na kregosup ci pomożę.
Jarek 2012-09-29, 07:18
Witam.
Jestm po operacji l5-S1w maju tego roku , zabieg nie przyniósł oczekawinego rezultatu poniważ na pocz±tku wrzesnia diagnostyka wykazala nawotow± przepukline na tym samym poziomie,z równie uci±żliwymi dolegliwosciami.Po konsultacji z nerochirurgiem do operacji,ale proszę próbować się rehabilitować bo po drugim zabiegu może być terz trzeci a poco była piersza bo z reguły się udaje.
Więc z robić trzeba wszysko zanim da się poci±ć .
Ja teraz chodzę po znachorach,zielarzach,rehabilitacjach,skutki narazie mierne ale to dopiero dwa tygodnie -przed i po zabiegu cierpiałem w sumie 6 miesięcy.
Życze wszyskim zdrowia i znalezienia złotego sposobu dla dyskmenów.
Mariusz K. 2012-09-29, 17:16
Witam do Mariusza K jak czytam te twoje wpisy to jestem w szoku ja również byłam operowana we Wrocławiu i jestem zadowolona może spróbuj u innego neurochirurga
go¶ć 2012-09-29, 19:56
Witam
Czy kto¶ był operowany w Lublinie w PSK 4. Mój lekarz rodzinny zaleca operację (szama była operowana 4 lata temu i nie żałuje).
zibi_p 2012-09-29, 22:15
Witam mam 31 lat i miałem przepukline odcinka lędĽwiowego jednostronn± 8mm operacje miałem w połowie wrze¶nia w Rzeszowie więc jestem po operacji 3 tyg. ból mi praktycznie całkowicie zanikł zaraz po operacji a wcze¶niej problem z siedzeniem,chodzeniem,leżeniem. W tej chwili odczuwam tylko czasami leciutki pr±dzik w nodze i jakby ¶ci±gnięte mię¶nie w miejscu blizny ale blizna jest jeszcze trochę napuchnięta tak że troszkę jest jeszcze za ¶wieża ale my¶lę że kwestia czasu i codziennych ćwiczeń rozci±gaj±cych w domu i powoli wszystko wróci do normy. W tej chwili czuję się ¶wietnie bez bólu tak że nie czekajcie im szybciej się poddacie operacji tym lepiej,póĽniej więcej komplikacji. Pozdrawiam
gral 2012-10-04, 10:54
Jestem po operacji i żyję, to tak póki co, bo poza tym jestem jeszcze zmęczona i obolała. Mam tylko pal±ce pytanie - ILE można siedzieć i co się stanie od siedzenia, bo nie zadałam tego oczywistego pytania rehabilitantowi w szpitalu, a odk±d z niego wyszłam mam stale problemy z żoł±dkiem i l±duje w wc, więc siedzę co chwila...
Ann 2012-10-07, 20:49