Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Ryzyko powikłań przy operacji przepukliny odcinka lędĽwiowego kręgosłupa

Ryzyko powikłań przy operacji przepukliny odcinka lędĽwiowego kręgosłupa

Witam wszystkich serdecznie,

Jestem po operacji kręgosłupa, mam wstawiony IMPLANT z włókna węglowego w miejscie L5S1, 8 tygodni temu.

Moj Lekarz po 6 tygodniach po operacji kazał mi normalnie wrać do zdrowia odstawić leki, czasem siadać. Tak też zrobiłem. Po tygodniu takiego funkcjonowania ból był nie do wytrzymania, z każdym dniem chodzenia ból się nasila tak bardzo że po 3,4 dniach nie dało się już chodzić.

Po rozmowie (telefonicznej) z lekark± nie chciała w to wierzyć również na kontroli nie dowieżała że mam bóle. Kazała normalnie funkcjonować i nie patrzeć tak bardzo na swoje dolegliwo¶ci.

Lekarz to Pani Alicja Baranowska Ortopeda, operowała w szpitalu Stocer wraz z mężem Paweł Baranowski. zostałem nie miło potraktowany, czyłem się jak produkt z fabryki. Hopsa Hopsa następny, *Pan już zdrowy* jedziemy dalej...

Nie polecam tych lekarzy, przed operacj± podej¶cie na 5+ po operacji lepiej nie przychodĽ.

Byłem u innego lekarza który zdiagnozował zapalenie szpiku kostnego, oraz zapalenie jaki¶ więzadeł. Także 3 tygodnie znowu w łóżku i leki przeciwzapalne.

Mam pytanie do innych IMPLANTOWICZÓW, czy kto¶ miał podobny przypadek że chodzenie z każdym dniem nasilało ból?

Pozdrawiam.

Antoni D. 2014-02-05, 14:08

Antoni
Jakie Ty jadłe¶ leki przez 6 tygodni. Ja tylko jadłam pzez parę dni przeciwbólowe. Ci co maj± założone implanty raczej nie maj± zakazu siedzenia, a Ty aż miałe¶ 6 tygodni. Powinno się od razu jak najwięcej ruszać.Może dlatego ,że nie siadałe¶ to teraz Cię boli. Implant przez ruch musi sobie wyrobić miejsce. Ja też nie czuję sie jeszcze najlepiej,też mam problemy, ale im intensywniej ćwiczę to widzę poprawę.Może jak będziesz ćwiczył i wezmiesz jakie zabiegi to Ci przejdzie. Mi lekarz powiedział, że po takiej operacji jest dluga rehabilitacja. Wiec wierzę, że będzie dobrze., czego i Tobie życzę.

Wanda 2014-02-05, 20:18

Dziękuje za miłe słowa, bo przyznam szczerze że s± bardzo pomocne gdyż od tego leżenia już mi psycha siada i zaczynam szukać otuchy w internecie dodatkowo.

Ja brałem tylko na pocz±tku Diclac 100mg dziennie oraz Tramal doraĽnie, przez 30 dni.

Zbyt intensywnie się poruszałem i dlatego mnie boli, ale mam wrażenie że mnie boli nie miejsce operowane ale dookoła, od chodzenia tym bardziej od siadania.

Kolejny lekarz każe leżęć i znów brać diclac jeszcze 1,5 tygodnia potem znów rentgen i powoli mam zacz±ć chodzić z mniejsz± intensywno¶ci±.

Czy Ty Wanda miewasz nasilenie bolów jak *za dużo* się pokręcisz (pochodzisz, posiedziesz) ?

Antoni D. 2014-02-05, 21:59

Dziwny ten Twój lekarz,że każe Ci leżeć. Mój każe mi jak najwięcej chodzić. Oczywi¶cie że boli jak za dużo chodzę i na dodatek drętwieje mi stopa. Siedzieć też za długo nie mogę bo szczypie w kręgosłupie, ale w ci±gu dnia to wogóle nie leżę. Jak bardzo boli to ćwiczę, rozci±gam się i to mi pomaga. Bardzo dobrze robi± zabiegi takie jak laser, ultradżwieki, magnetoterapia i pr±dy. Wedlug mnie najgorsze jest leżenie, bo wtedy wszystko sztywnieje ,mię¶nie wiotczej± i bardziej boli.
Nie chce Cię do niczego namawiać ale spróbuj ćwiczyć koci grzbiet i naci±ganie mię¶ni. Na pocz±tku ostrożnie i powoli i codziennie coraz wiecej, a zobaczysz , żę będzie coraz lepiej.
Życzę powodzenia

Wanda 2014-02-05, 22:49

Antoni ja pisałem o podobnych dolegliwo¶ciach kilka stron wcze¶niej. Od paru dni doszedł mi ból zdecydowanie wyżej niż operowane miejsce tak że nie mogę go dotkn±ć a poza tym przy skrętach cholernie boli i ci±gnie. Z tym, że mi nie wszczepiali implantu. Za tydzień ide kolejny raz do neuro z rezonansem i ciekawe czy co¶ wyjdzie.

Krzysiek 2014-02-06, 10:17

Wanda zdaję sobie z tego sprawę że powinienem chodzić ale w tym przypadku jak mam zapalenie to najpierw trzeba wyciszyć to miejsce, aby zapalenie przeszło potem można zacz±ć się *kręcić* spokojnie jeszcze poczekam te kilka dni i zobaczymy.

Moim zdaniem za dużo chciałem na raz i rzeczcywi¶cie doszło do zapalenia, przeci±żenia więzadeł czy ¶cięgien. Powiem szczerze że przestałem wierzyć lekarzom, nie ufam im po prostu.

Jestem ciekaw Krzysiek co u Ciebie wyjdzie. W momencie kiedy jest uraz ciało automatycznie próbuje odci±żyć miejsce uszkodzone, (operowane) chroni je i przekłada cał± energię na miejsca do okoła, czyli wła¶nie więzadła, mię¶nie, ¶cięgna które nie s± gotowę przyj±ć tak± dawkę energii i dochodzi do kolejnych urazów. Zbyt duży wysiłek na raz. Tylko pytanie jak szybko to przechodzi i co można robić w trakcie takiego odpoczynku...

Antoni D. 2014-02-06, 10:39

Antoni
Za bardzo chyba obci±żyłe¶ organizm i tak wyszło. Jak przez 6 tygodni leżałe¶, to teraz musisz powolutku wprowadzać organizm w ruch. Nam się wydaję, że jak minie czas rekowalescencji to juz wszystko można, a tak nie jest. Organizm wolno dochodzi do siebie. Mnie też ci±gle co¶ nowego zaskakuje i boli tam gdzie wydaje mi się , że nie powinno.My¶lałam ,że szybciej dojde do sprawno¶ci , a tak nie jest.Mi ostatnio lekarz powiedział,, Pani to by za szybko wszystko chciała, to jest kręgosłup,rusztunek naszego organizmu, ma Pani wstawiony implant i teraz organizm musi nauczyć się z nim życ, bo wszystko jest jak gdyby przestawione na inny tor.Więc ćwiczę i czekam aż będzie dobrze.
Ja na Twoim miejscu napinałabym przynajmniej mię¶nie po¶ladków i nóg, żeby je wzmocnić. To robi się na leż±co i nie obci±ża to kręgosłupa. Mi przynajmniej tak kazał lekarz zaraz po operacji.

Wanda 2014-02-06, 15:22

Zgadza się, na leż±co często napinam mię¶nie brzucha czy po¶ladków, uda łydki. Mam również urz±dzenie ¶ciskania dłoni. Jest coraz lepiej.

Przez pierwsze 6 tygodni nie leżałem, sporo chodziłem. Leżałem przez pierwsze 3 tygodnie a potem sporadycznie. Dopiero teraz leżę non stop 2 tygodnie przez to zapalenie.

Pozdrowienia.

Antoni. D. 2014-02-06, 19:19

Antoni
Dobrze że masz już poprawę. Będzie dobrze

Wanda 2014-02-06, 20:48

Hej witam was mam do was pytanko i bardzo proszę o odpowiedz za 2 tygodnie czeka mnie operacja kręgosłupa lędĽwiowego mam tam bardzo duż± przepuklina która uciska worek oponowy i powoduje siln± rwe kulszow± która ogranicza moje życie ponieważ nie mogę się ruszyć chodzić ból jest okropny byłam u neurochirurga i po obejrzeniu rezonans magnetycznego zadecydował o operacji trybie pilnym na wizycie powiedziałam mu że choruje na epilepsja ale z wrażenia o wie¶ci że czeka mnie operacja nie powiedziałam jak często mam napandy mam mniej więcej raz w miesi±cu no i teraz boję się i¶ć na t± operacja bo nie wiem trzy sobie czego¶ nie zrobię jak dostane atak nie wiem co robić pomóżcie co mam zrobić czy kto¶ może miał podobny przypadek albo słyszał o podobnym przypadku czy oni będ± umieli się mn± zaopiekować kręgosłup naprawde nie daje mi spokoju to znaczy ból z nim zwi±zany.z góry dziękuje za odpowiedĽ pozdrawiam wszystkim zdrówka życzę bo to jest najważniejsze

lena 2014-02-06, 21:21

Ireno na pewno zajm± się tob± specjali¶ci, którzy wiedz± co robić. Na pewno wiedz±c o twojej chorobie też zwróc± szczególn± uwagę.
Może spróbuj udać się jeszcze do innego neurochirurga z wynikami aby ocenił sytuację.
Ja osobi¶cie nie spotkałem się z podobnym przypadkiem i nie kojarze aby na forum, kto¶ miał podobnie jak ty.
Głowa do góry i pamiętaj, że to s± na prawdę specjali¶ci, którzy wiedz± co robi±.

Krzysiek 2014-02-07, 20:27

Krzysiek dzięki za odpowiedĽ .pozdrawiam .Jako¶ to będzie ...;/ zobaczymy

lena 2014-02-09, 12:04

Pytanie do osób które maj± implant międzykręgowy i nie maj± ¶rub stabilizuj±cych jak się czuj± lub czyły 2, 3 miesi±ce po operacji.

Antoni D. 2014-02-11, 13:06

Ja jestem 2 miesi±ce po założeniu implantu i jestem w trakcie rehabilitacji. Przed rehabilitacj± nie było za dobrze , teraz widze poprawę.

Wanda 2014-02-11, 20:13

Witam was kochani miał kto¶ z was operacje w Kaliszu .? Jak± macie opinie o odziale neurochirurgi?

marika 2014-02-12, 09:58

Strona: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117  118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 |