Forum neurologiczne » Zaburzenia czucia, drętwienia, drżenia, tiki » Rehabilitacja przy uszkodzeniu nerwu łokciowego

Rehabilitacja przy uszkodzeniu nerwu łokciowego

Witam,
Dużo już czytałem na temat mojego problemu i dużo czasu spędziłem u lekarzy. Otórz od 3 miesięcy nie mam czucia w 4-5 palcu. Po wielu tygodniach odwiedzania lekarzy w nfz i prywatnie wkońcu ktoś zlecił mi badanie EMG na którym wyszło aksonalne uszkodzenie nerwu łokciowego. Pani neurolog zaleciła mi lek Metypred i Amizepin no i oczywiście witaminki. Po miesiącu przyjmowania tych leków nie odczówam absolutnie żadnej poprawy. Terminy na nfz do neurologa są długie a prywatnie mnie nie stać na wydawanie kolejnych pieniędzy na lekarzy którzy mylą zespół cieśni nadgarstka z uszkodzeniem nerwu łokciowego. Dlatego błagam o jakąś poradę, jakich leków mogę użyć samodzielnie na to schorzenie, dodam że wypisanie recepty na taki lek to nie problem tylko żeby było to coś co wkońcu zadziała bo ileż można się męczyć. Ewentualnie jak tą rękę/nerw mogę rechabilitować żeby proces przyśpieszyć, z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Tobiasz 2010-09-01, 02:40

Przyczyną uszkodzenia nerwu łokciowego może być ucisk w nadgarstku, na splot barkowy czy korzenie nerwowe C8-Th1. Najważniejsze jest badanie chorego. Pomocniczo można wykonać badanie rtg odcinka szyjnego kręgosłupa, usg ręki. Jeśli leczenie zachowawcze nie przyniesie rezultatów należy rozważyć zabieg operacyjny. Do leczenia zachowawczego zalicza się leczenie przeciwbólowe, prawidłowe zachowanie tj. unikanie zginania łokcia, noszenie stabilizatora, unikanie ucisku, leczenie glikokortykosteroidami, rehabilitacja, którą osobiście powinien zlecić lekarz.

neuron 2010-09-02, 21:09

Badanie RTG odcinka szyjnego było wykonane lecz nic nie wykazało, usg nie było zlecone, również żadnych zaleceń apropo zginania, noszenia stabilizatora nie było zalecone, gdzie takie stabilizator kupić można i ile to kosztuje. I jeszcze jedno : czy przyczyną nie regenerowania się tego nerwu pomimo brania wyżej wymienionych tabletek może być opieranie się ręką o biurko ?? Jestem z zawodu informatykiem i cały dzień generalnie siedzę w fotelu opierając ręke na biurku trzymając myszkę. Czy jakieś kremy mogę zastosować cokolwiek, operacja to ostateczność przecież. Dodam że awaria nastąpiła po tygodniowym opieraniu się łokcia na oparciu krzesła a dokładniej podpierałem głowę ręką łokieć oczywiście na oparciu i tak oglądałem 9 sezonów smallvile :)

Tobiasz 2010-09-03, 00:46

Tak opieranie się łokciem o stół lub krzesło może być przyczyną dolegliwości. Stabilizatory można kupić w każdym sklepie medycznym, koszt zależy od typu sprzętu, zwykle jest to coś około 50 PLN. Kremy raczej nie okażą się skuteczne.

neuron 2010-09-06, 10:11

Proponuję wizytę u dobrego ortopedy z wszystkimi wynikami badań, ja sama jestem obecnie po zabiegu nerwu łokciowego - trzy tygodnie minęły i ręka nie boli jedynie rany pooperacyjne. leczenie farmakologiczne zazwyczaj w takich przypadkach nie pomaga

lucyna 2010-10-02, 19:48