Witam. Moja dziewczyna 3 tygodnie temu miała wypadek. Była w śpiączce farmakologicznej, nieco ponad 2 tygodnie, ze względu na opuchnięcie mózgu. Gdy ją wybudzili, nie pamiętała nic, nawet swojej matki nie jest w stanie poznać. A mnie to już w ogóle.. :( Jaka jest szansa, że pamięć wróci?
Master 2012-01-16, 17:15
Trudno powiedzieć jaka jest na to szansa. Wszystko zależy do jakich uszkodzeń mózgu doszło. Jeśli brak większych uszkodzeń, pamięć powinna powoli powracać. Potrzebny jest jednak na to czas, czyli duża doza cierpliwości. Dobrze, aby skonsultował Pana dziewczynę neuropsycholog.
neuron 2012-01-16, 17:49
Mniej więcej ile to może zająć? Miesiąc? Dwa? Muszę wiedzieć... :(
W tej chwili jest w Grecji pod opieką lekarzy, rozpoczyna się rehabilitacja. Też właśnie chciałbym wiedzieć, ile to zajmie... Wiem, że jedyny problem jest taki, że po wybudzeniu, nie miało czucia w nogach, jednak na szczęście ono wróciło, ale jeszcze nie chodzi... Też się martwię o to... Chciałbym wiedzieć, ile może to wszystko jeszcze trwać...
Master 2012-01-16, 18:35
Właśnie z Nią rozmawiałem, wysłałem Jej coś wczoraj i dzisiaj i dzisiaj mi powiedziała, że sobie zaczęła przypominać, że gdzieś już to kiedyś widziała, dawno. Więc chyba jest progress ;) Moje pytanie: Czy pamięć powinna wrócić sama z siebie, czy trzeba pokazywać co i jak, nakierowywać, dawać punkty zaczepienia?
Master 2012-01-18, 14:36
Trudno przewidzieć ile to potrwa. Na pewno duży wpływ będzie mieć przypominanie pewnych rzeczy i zdarzeń. Oczywiście z umiarem, żeby nie przemęczać chorej.
neuron 2012-01-18, 18:21
Dziękuję za wszelkie informacje na ten temat. Na szczęście pamięć pomału wraca... Bardzo pomału niestety, ale wraca. Mam nadzieję, że wróci całkowicie. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Czym są spowodowane zaburzenia pamięci po śpiączce farmakologicznej? Oraz na czym polega proces powrotu pamięci? Usuwają się jakieś toksyny/środki, zatrzymujące działanie narządów? Jak to działa?
Master 2012-01-21, 23:56
Nie jest to wina śpiączki czy podanych leków ale zmian pourazowych, a także powikłań np. obrzęku mózgu. W razie potrzeby można zawsze udać się do Poradni Zaburzeń Pamięci, jako dalsze leczenie poszpitalne.
neuron 2012-01-22, 12:55
Mniej więcej jak długo trwa taki powrót przy braku większych uszkodzeń?
Dowiedziałem się, że po wypadku jednak chyba nie przypomniała sobie nic... :( Po jakim czasie powinny nastąpić pierwsze objawy apropo powrotu pamięci?
Master 2012-01-23, 20:02