Forum neurologiczne » Stwardnienie rozsiane » Zawroty głowy z wymiotami, oczopląsem oraz utratą równowagi

Zawroty głowy z wymiotami, oczopląsem oraz utratą równowagi

Miesiąc temu doznałam napadowych zawrotów głowy (wirowanie) z wymiotami, stwierdzonym oczopląsem oraz utratą równowagi. Do dnia dzisiejszego przy zmianach pozycji z leżącej do stojącej i odwrotnie - nadal występują zawroty głowy z wirowaniem i oczopląs (krótsze niż te w pierwszych dniach). Mam też poczucie pewnej okresowej nierównowagi. Biorę lek Polvertic 24 mg i Flunarizinum 5 mg (ten właśnie skończyłam).
Wykonałam badanie MR głowy w sekwencjach SE T1, TSE T2, FLAIR ciss przeglądowe, DWI z mapą ADC oraz SE T1 po podaniu środka kontrastowego w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych w warstwach o grubości 3 mm i 4 mm.
Stwierdzono: W istocie białej obu półkul mózgu widoczne pasmowate, hiperintensywne w obrazach T2 - zależnych strefy ciągnące się od rogów komór bocznych w kierunku kory mózgu prostopadle w stosunku do ciała modzelowatego - w pierwszej kolejności obraz odpowiada poszerzonym przestrzeniom Virchowa - Robina. Ku tyłowi od rogu potylicznego lewej komory bocznej widoczne owalne ognisko o wymiarach 6 x 4 mm hiperintensywne w obrazach T2 - zależnych i FLAIR - obraz w pierwszej kolejności odpowiada ognisku demielinizacji. Nieregularne ognisko wielkości ok. 4 x 2 mm o podobnym charakterze widoczne jest również ku tyłowi od prawej komory bocznej. Poza tym sygnał istoty białej i szarej prawidłowy. Po podaniu kontrastu nie uwidoczniono ognisk patologicznego wzmocnienia. Układ komorowy symetryczny, w normie szerokości, bez przemieszczeń. Ciało modzelowate prawidłowe. Pęczki nerowe słuchowo - twarzowe o prawidłowym sygnale i przebiegu. Kąty mostowo-móżdżkowe bez zmian patologicznych. Stłuszczenie piramid kości skroniowych - wariant osobniczy.
Bardzo proszę o ukierunkowanie mnie w tej sprawie.

Marta 2011-07-19, 10:25