Forum neurologiczne » Zawroty głowy i zaburzenia równowagi » Zawroty głowy, oczopląs, ogólne zmęczenie, drętwienie nóg

Zawroty głowy, oczopląs, ogólne zmęczenie, drętwienie nóg

Witam, w czerwcu skończę 30 lat. 1 lipca 2012 obudziłem się z silnymi zawrotami głowy i częstymi wymiotami które strasznie mnie osłabiły. Zawroty utrzymywały się około 7-9 dni i stopniowo zaczęły ustępować po zażywaniu leku POLVERTIC. Lekarz pierwszego kontaktu skierował mnie na badania morfologii,biochemii, gazometrii, jony immunochemii, badaniu neurologicznego, laryngologicznego, RTG kręgosłupa szyjnego : OPIS: * Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej. Drobne zwapnienie w więzadle podłużnym przednim na poziomie C5-C6. Poza tym kręgosłup szyjny w obrazie RTG bez istotnych odchyleń od normy * ,oraz badaniu VNG na sprawdzenie błędnika. Wszystkie badania wyszły w normie poza VNG w którym stwierdzono : * Osłabienie pobudliwości lewego błędnika podczas prób kalorycznych graniczące z porażeniem*. Dodatkowo próby położeniowe we wszystkich próbach: oczopląs w stronę prawą, Manewry Hallpike*a :oczopląs w stronę prawą. Próby kaloryczne : niedowład kanałowy 77% , przewaga kierunkowa 75%. Po dwóch miesiącach leczenia i odpoczynku zawroty głowy ustały i czułem się dobrze przez ok. miesięcy. Pani Doktor Laryngolog która prowadziła mnie przez okres leczenia sprawdzała 4 razy utratę słuchu i nie stwierdziła uchybień i podpowiedziała że jej zdaniem to sprawa naczyniowa jednak chciałem szybko wrócić do pracy i zaniedbałem dalsze sprawdzenie. Jestem osobą dbającą o zdrowie i ruch. Po 10ciu miesiącach czuję że zawroty wracają i przez pewien czas odczuwałem drętwienie w nogach. Proszę o poradę jakie mam wykonać badania żeby sprawdzić swój stan zdrowia i dowiedzieć się od czego to się dzieje i czy mogę podjąć odpowiednie leczenie. Dziękuję i pozdrawiam

Mariusz 2013-05-13, 22:29