Od paru miesiecy bardzo utrudniaja mi zycie zawroty głowy i zaburzenia równowagi.choruje na niedoczynnosc tarczycy,zaburzenia depresyjno lękowe,zaburzenia lipidowe i na to wszystko biore garść leków.mam 31 lat 175cm wzrostu i ostatnio wazyłem 88 kg. nerwica męczy mnie od 8 lat raz lepiej raz gorzej ale jakos daje sobie z nia radę. niedoczynnosc tarczycy od 5 lat biore euthyrox 50mg ,zanim lekarz dal mi leki wynik tsh wynosił 4,60 a teraz utrzymuje sie w granicy 2,0.najgorszy jest cholesterol i trójglicerydy na który biore liphantyl supra i akard . od 3 lat mam z tym problem 4 miesiace temu miałem cholesterol 300 a trójglicerydy 560 ,zle sie wtedy czulem i te skoki cisnienia,poty i ciagłe zmeczenie nie pozwalaly mi pracować.2 lata temu mialem robiony rezonans glowy i tez byl nie zbyt zadawalający oto wynik:badanie mr glowy wykonane w sekwencji fse,se i flair w czasie t1- i t2- zaleznym w projekcji strzalkowej i poprzecznej przed i po podaniu środka kontrastowego.
w lewej półkuli mózgu w płacie skroniowym u jego podstawy i w czesci przedniej widoczna jest zmiana hyperintensywna w czasie t2-zaleznym i hypointensywna w czasie t1-zaleznym i w sekwencji flair o wymiarach 40x20x23 mm wokół zmiany nie stwierdza sie efektu masy. po dozylnym podaniu srodka kontrastowego nie stwierdza sie wzmocnienia w obrębie zmiany, w scianach zmiany i jej siasiedztwie.
w istocie bialej płatów czołowych komór bocznych widoczne są zmiany hyperintensywne w czasie t2-zaleznym i w sekwencji flair śr. do 5m oraz delikatne podwyzszenie intensywnosci sygnału takze przy rogach potylicznych komór bocznych. podnamiotowo zmian ogniskowych przed i po podaniu srodka kontrastowego nie stwierdza sie układ komorowy nieposzerzony,bez przemieszczen. przestrzenie podpajeczynówkowe prawidlowej szerokosci.
wniosek:
torbiel pajeczynówki lewego płata skroniowego .zmiany przy układzie komorowym moga odpowieadac zmianą o charakterze niedokrwiennym naczyniopochdnym lub demielinizacyjnym.
pytanie: co mi jest ? czy ten wynik powinien mnie martwic i co on oznacza skoro pół roku pózniej był taki sam . czy te uszkodzenia moga postępowac? skad te zawroty i zaburzenia równowagi tahykardie skoki cisnienia ostatnio 175/115 po godzinie samo spadło do 140/90 . mam tak czesto a lekarze to nie dr house i leki leki leki dieta i co dalej zawroty szkoda gadać moze olej lniany ostatnio rodzinny mi polecił i zgubic brzuszek. straciłem w 3 miesiace 8 kg ale 3 kilo mi przybyło . sa wahania ale trudno wrócic do wagi przy tylu lekach. jeszcze psychiatra mi dorzuca neurotop 150mg i fluanxol masakra. prosze o trafne zdiagnozowanie mojego przypadku . jutro dbieram potencjały wzrokowe od neurologa zobaczym...
MARCIN 31 2013-05-09, 21:34