Forum neurologiczne » Zawroty głowy i zaburzenia równowagi » Zawroty głowy i szum w uchu po nurkowaniu

Zawroty głowy i szum w uchu po nurkowaniu

Witam serdecznie,

Od 9 miesięcy mam szum w prawym uchu, który powstał po nurkowaniu (bez sprzętu, tylko z maską na małej głębokości). Lekarz laryngolog po przeprowadzeniu badań przepisał mi Betaserc, który zażywam do dzisiaj i niestety objaw nie ustaje. Po około 2 miesiącach od zdarzenia zrobiłem badanie TK głowy, które nic nie wykazało. Jednak około miesiąc temu miałem zawroty głowy i zaburzenia równowagi, które trwały około 1,5 tygodni i obecnie się uspokoiły (występują tylko sporadyczne króciutkie zawroty głowy). Laryngolog zalecił badanie błędnika, które wykazało, że jest jakiś problem z prawym błędnikiem: *osłabienie pobudliwości prawego przedsionka (niewyraźnie napisane) z przewagą kierunku w lewo*. Po tym badaniu laryngolog zlecił badanie MR głowy, którego wynik brzmi:

*Badanie wykonano aparatem niskopolowym w sekwencjach FSPGR T1 3d, FSE T2 i FLAIR przeglądowe a także FSPGR T1 3D i SE T1 po dożylnym podaniu kontrastu w przekrojach poprzecznych, strzałkowych i czołowych w warstwach o grubości 2,4 mm i 5mm.

Pojedyncze, drobne ognisko hiperintensywne w sekwencjach t2-zależnych zlokalizowane w centrum semiovale prawej półkuli mózgu - najpewniej niecharakterystyczne ognisko demielinizacji naczyniopochodnej.

Innych zmian ogniskowych w mózgowiu nie stwierdzono - sygnał istoty białej i szarej prawidłowy.*

Pozostałe parametry w normie: nerwy VII i VII, komora IV i zbiorniki kątów M-M, układ komorowy pietra nadnamiotowego, ciało modzelowate oraz przestrzeń podpajęczynówkowa na sklepistości obu półkul mózgu i móżdżku.

Bardzo proszę o interpretacje tego wyniku ? Mam już umówioną wizytę u neurologa, ale wyczekiwanie na diagnozę *dobija* jak chyba każdego. Czy można przypuszczać, że to SM ? Dodam, ze mam 30 lat i ważę 84 kg.

Z góry serdecznie dziękuję za informację.

Jarek 2013-06-17, 14:53