Witam
Mam 33 lata, wykona³em badanie RM bez kontrastu z powodu zawrotów g³owy i os³abienia. Opis badania jest nasêpuj±cy.
W istocie bia³ej lewego p³ata czo³owego widoczne jest pojedyncze, niecharakterystyczne, drobe ognisko (2mm), wysokosygna³owe w obrazach T2 zale¿nych i w sekwencji FLAIR, bez efektu masy - najprawdopodobniej naczyniopochodne (poniedokrwienne?). poza tym mózgowie bez zmian ogniskowych. Uk³adkomorowy nieposzerzony, bez cech ucisku i przemieszczeñ. Rezerwa p³ynowa przymózgowa zachowana.
Proszê o fachow± opiniê. Pokazywa³em badanie neurochirurgowi i on uspokaja mnie, ¿e wszystko jest ok. Proszê o opiniê. Z góry dziêkujê.
Kamil 2011-07-12, 12:42
Opisana zmiana jest niewielka i nie odpowiada za wystêpuj±ce objawy. Przyczyna musi byæ zatem inna. Warto wykluczyæ choroby internistyczne, szczególnie kardiologiczne.
neuron 2011-07-14, 22:54
Witam,
dziêkujê za odpowied¼, by³em ju¿ diagnozowany kardiologicznie i wszystko w normie. Mo¿e zatem taka moja uroda :) Neurolog u którego by³em i który ogl±da³ badanie twierdz, ¿e owa zmiana jest po prostu naczyniem krwiono¶nym uchwyconym poprzezcnie. Te¿ nie widzi w tym opisie niczego niepokoj±cego.
Kamil 2011-07-15, 21:54