Witam!
Szukam przyczyn moich przykrych objawów. Może ktoś z was będzie miał jakieś pomysły, co jeszcze można sprawdzić, bo mi już ręce opadły.
Na początku zaznaczę, że nigdy wcześniej takie objawy u mnie nie występowały, mam 21 lat. Od miesiąca biorę Betaserc 2x24.
- Od 2 miesięcy denerwujące szumy uszne - ciągłe, wysokie tony.
-Miesiąc temu pierwszy *napad* zawrotów głowy, ustąpił po lekach (betaserc), drugi 1,5 tyg. temu (trafiłam na oddział laryngologiczny, ucichło po kroplówkach i lekach), trzeci zaczął się dzisiaj...
-Przy zawrotach głowy nasila się szum, odczuwam też dziwne drgania w ciele (klatka piersiowa, głowa) podczas ruchów, poruszania oczami a nawet głębszym oddechu
-drętwienie lub mrowienie głównie w stopach i na twarzy (okolice ust i policzków), też przy poruszaniu się
-nudności i wymioty, sporadycznie
-stwierdzony oczopląs poziomy
-bóle głowy, raczej ciężkie do określenia, głównie w okolicy skroniowej
-sporadycznie ból uszu
-ból rąk, nóg, kręgosłupa, ogólne rozbicie...
W ciągu ostatniego miesiąca miałam przeprowadzone następujące badania:
-krew (jedyne co stwierdzono to lekka hemoliza, pozostałe parametry w normie)
-TK głowy (wszystko w normie)
-VNG (w normie)
-Audiometria (w normie)
-Tympanometria (w normie)
-Otoemisja akustyczna (w normie)
Konsultacje:
-Laryngologiczna (przewlekłe zapalenie jamy nosowej i gardła, konsultacja czterech lekarzy)
-Neurologiczna (*brak niepokojących objawów*, czekam na MRI i konsultację u czwartego już lekarza)
-Ortopedyczna (brak objawów zwyrodnienia kręgosłupa szyjnego)
-Psychiatryczna (od roku biorę leki przeciwdepresyjne (wciąż te same), żadnych objawów nerwicowych)
Już nie wiem, gdzie mam szukać, kogo pytać, co zrobić, to mi totalnie dezorganizuje życie.
Może ktoś by miał jakiś pomysł?
Z góry dziękuję i pozdrawiam, Ola
Ola 2013-07-05, 16:50
Aby dokładnie zdiagnozować twoje problemy potrzebuję dodatkowych informacji
1 jakiego typu jest zawrót głowy ( ruch kołowy otoczenia lub twojego ciała względem otoczenia) czy raczej uczucie chwiania ,zapadania ,popychania
2czy w czasie występowania objawów pojawia sie dwojenie w oczach,problemy z artykulacją słów, problemy z przełykaniem śliny,nagła utrata równowagi,czkawka
3 szum w uszach symetryczny czy raczej w jednym uchu
4 szum o charakterze tętniącym czy nie
5 czy w zdjęcie kręgosłupa szyjnego wykluczyło anomalię Kimmerlego
6 co nasila lub raczej wywołuje objawy np. skrajna rotacja głową w prawo lub w lewo lub wyprost
7 czy podczas zawrotów ruch głową nasila zawroty
8 czy zamknięcie oczu zmniejsza zawrót
9 czy skupienie wzroku na przedmiocie zmniejsza zawrót
10 czy wykonano próby błędnikowe jeżeli tak to jakie
tomasz 2013-07-26, 13:51
Dalej czy oczopląs pozziomy stwierdzono podczas prób kalorycznych ,prób położeniowych Halpike , w która stronę występowała faza szybka oczopląsu,
czy wykonano próbę De KLEINA -przepływy w tętnicach kręgowych,
czy wykluczono wpływ leków antydepresyjnych na aktualne objawy,
czy występuje nadciśnienie lub niedociśnienie tętnicze,
to tyle czekam na odpowiedz
tomasz 2013-07-26, 14:52
A tak włściwie to jaki jest poziom hemoglobiny , anemia może wywoływać podobne objawy , wprowadz suplementację żelazem + wit C
tomasz 2013-07-26, 17:20