Dzień Dobry. Proszę o pomoc. Od pewnego czasu mam następujące objawy ( pojawiaja sie w około rocznych odstępach czasu): zaczyna sie od zaburzen widzenia w lewym kąciku oka, nastepnie pojawia sie drętwienie lewej ręki, języka , dziąseł, a kiedy te objawy ustąpią pojawia sie ból głowy po prawej stronie. Co może byc powodem takich objawów i jaka diagnostykę zastosować, ady rozpoznac przyczynę?
aga 2009-10-15, 23:08
Powinna Pani na początek udać się do neurologa. Skierowanie może Pani otrzymać od lekarza rodzinnego lub udać się przywatnie.
neuron 2009-10-16, 16:34
Aga mam to samo jeżeli wiesz co ci dolega to prosze napisz do mnie. Miałam komplet badań tomografie komputerową mózgu nic nie wykazała żadnych zmian robiłam eeg nie wykazało padaczki ani jakiś zmian neurologicznych, również prześwietlenie i tomografie kręgosłupa czy wiesz co ci dolega ja dodatkowo nie moge skupić myśli podczas trwania ataku wypowiadać się brakuje mi słów jakbym niemogła wypowiedzieć słów ale wiem co chcę powiedzieć lecz nie moge wtedy jakoś skupić sie na wypowiedziach jeżeli wiesz co ci dolega to prosze o kontakt meilowy mój adres to jlibuda@o2.pl Od roku nie miałam napadu dopiero dziś znów rozbiło mnie to jeżeli bedzie czytać też ktoś kto wie co może być powodem takich zaburzeń to prosze o odpowiedź kontakt jest to problem bo lekarze nie potrafią mi pomóc
j 2010-04-19, 12:49
Witam ja mam te same objawy ale lekarka podejrzewa padaczkę aczkolwiek nie jest do końca pewna co to jest. Na EEG głowy wychodzą zapisy związane z zespolonymi falami ostrą i wolną i to niepokoi lekarkę. Biorę na razie leki antypadaczkowe.
karolka81 2010-05-04, 22:25
Hej Dziewczyny! mam bardzo podobne objawy -już od 4 lat, raz na około pół roku pojawiają się mroczki przed prawym okiem, trwa to jakieś pięć minut, a potem zaczyna mi drętwieć prawa ręka i mrowienie stopniowo przechodzi do góry - obejmując prawą stronę twarzy, usta, powiekę nawet wydaje mi się że dziąsło. byłam u neurologa, to pani doktor nie bardzo w ogóle wiedziała po co do niej przyszłam, bo przecież jestem *zdrowa* wybłagałam skierowanie na tomograf, nic na nim nie wyszło - także p. neurolog podsumowała, ze przecież mówiła że nic mi nie jest. także kolejne wizyty u neurologa mnie jakoś nie kręcą, bo dziwnie sie czuje przekonując lekarzy, ze nie jestem hipochondryczką i naprawdę jest coś nie tak... jeżeli macie jakieś jeszcze info - jaka choroba daje takie symptomy, to dajcie znać, będę bardzo wdzięczna, a i ja oczywiście podzielę sie jak w końcu ustalę co to takiego. dzięki. mój mail pat1979@o2.pl
Pat 2010-06-24, 14:32
Bół po jednej stronie poprzedzony mroczkami itd może sugerować migrenę, ale szersze objawy jak drętwienie twarzy, kończyny mogą wskazywać na padaczkę, której są bardzo różne formy, dobry neurolog z łatwością to zdiagnozuje.
student med. 2010-07-09, 01:02
Ja wczoraj wieczorem oglądając tv widzialam sredniej wielkości plamkę na prawym oku(cos takiego jak sie patrzy na slonce), wstałam rano i dziwnie bolała mnie głowa z tyłu, nie był to jakiś straszny ból na początku myślałam że krzywo spałam i jakoś mi od karku promieniuje. Wstałam z łóżka po czym zdretwiała mi lewa ręka od łokcia w dół a najbardziej dłoń, po kilku minutach ustąpiło i zdrętwiała mi lewa czesc jezyka i szczęki, po kilku minutach przeszlo i jak tak *szarpnęłam* głową tu czułam lekki ból. Przypomniam sobie ze kiedys mialam cos podobnego ale to bylo dobre 10 lat temu.
a 2010-11-07, 13:34
Porównajcie objawy : MIGRENA z AURĄ. pozdrawiam
Pat 2010-11-23, 08:27
Jak dla mnie to migrena z aurą
sonia 2010-11-29, 21:55
Warto zorientowac sie czy ktos z rodziny chorowal na migrene bo jest niestety dziedziczna..czasami bywało ze u mnie trwala pare dni pod rzad..po prostu koszmar..wykluczenie alk,papierosów,kawy (praktycznie całkowite)i uzupelnianie magnezu powinno opozniac badz calkiem zlikwidowac napad
sonia 2010-11-29, 21:59
Jestem również osobą dotknięta tą przypadłością, neurolog powiedziała mi, że najprawdopodobniej to rodzaj migreny, robiłam rezonans magnetyczny głowy z obawy przed guzem muzgu (moja mama miała) ale wynik badania wykazał, że nic nie ma. od kilku lat wiem, że mam za gęstą krew (nadpłytkowość) za dużo płytek krwi, co powoduje, że krew może nie dochodzić wszędzie tam gdzie powinna i stąd mogą być też te objawy. migrena pojawia się średnio raz w miesiącu tuż przed lub tuz po miesiączce (moje obserwacje) nie wiem czy ma to związek? może chodzi o hormony! tak czy inaczej zaburzenia widzenia, drętwienia i niezrozumiała mowa (bełkotanie), ból powiek i głowy ale taki ból do wytrymania, przy tym pełna świadomość co się ze mną dzieje, i bezsilność, że nie mogę nad tym zapanować, to objawy, które występują u mnie od paru lat.
Ela 2011-01-26, 06:58
Ja również mam plamki takie plamki. U po badaniu u okulisty pola widzenia stwierdzono, że mam zmniejszone pole widzenia w kilku miejscach. To właśnie są te plamki. Po zbadaniu przyczyn przy pomocy rezonansu uwidoczniono guz uciskający na nerwy wzrokowe. Mam to juz od kilku lat. niestety mona operowac tylko wtedy gdy wystapi zagrozenie utraty wyroku.
Kasia, 22 2011-03-04, 13:36
U mnie zdiagnozowano nerwicę lękową.
Objawy- ból głowy (prawostronny), drętwienie kończyn, języka, twarzy.
Czasami uczucie niemożności utrzymania głowy na miejscu.
Mr i inne badania nic nie wykazały.
dostalam lek przeciwpadaczkowy i powiem Wam,że pomogło.Takie leczenie skojarzone czasami daje efekty.Miałam rok spokoju.Teraz znowu wróciło drętwienie.Czekam na powtórny już 4. rezonans.Jednakże moi neurolodzy, konsultuję się z dwoma niezaleznymi, twierdzą to samo. Nerwica */
Villemo 2011-03-04, 22:03
Witam Panie .
Ja mam również takie same objawy ,złe widzenie ,drętwienie ręki ,kłopoty z mową i ten okropny ból głowy.
Byłem u neurologa kupe badań ,tomografia komputerowa ,konsultacja z okulistą i nic nie wykryto ani nie zdiagnozowali. Obawiałem się że to coś bardzo groznego .
Może ktoś polecić mi jakieś leki ?
robcio 2011-04-17, 18:48
A co z migreną? Też ją wykluczyli? Zaburzenia widzenia i drętwienia połączone z bardzo silnym bólem głowy mogły by ją sugerować. A próbowałeś zaobserwować co nasila te objawy u Ciebie? Przy migrenach zaleca się prowadzenie dziennika migren - szczegółowego opisywania wszystkiego co poprzedza napad bólu - posiłki, pogoda, samopoczucie, brane leki itd. Może skoro badania nic nie wykonały na własną rękę szukaj przyczyn, bo przecież muszą jakieś być, takie objawy nie biorą się z nikąd.
Welma 2011-04-20, 15:44