Witam od roku czsu mam zaburzenia rownowagi w formie prawie upadajacej , moge chodzic po lewej stronie po srodku jak ide to sie szybko mecze i nie mam sil dalej isc dlatego sciaga mnie na lewa strone mam tez bole g³owy i zawroty lekkie czesto tez sie poce . Badanie Tk wykazalo cechy zaniku korowego okolic czolowo skroniowych oraz robaka mozdzku: poza tym obraz mozgowia oraz wewnatrzczaszkowych przestrzeni p³ynowych przed i po podaniu srodka kontrastowego przedstawia sie prawidlowo : elementy kostne bez zmian : zaznacza sie jedynie duza pojedyncza zmiana w wyrostku sutkowym prawym
Badanie MR g³owy wykazuje cechy umiarkowanego zaniku korowego g³ownie w okolicach czo³owo skroniowych mozgu oraz umiarkowanego zaniku podkorowego mozgowia
Cechy umiarkowanego zaniku korowego mozdzku. Robak mozdzku prawid³owy. prawid³owa szerokosc pozostalych przestrzeni plynowych wewnatrzczaszkowych
Nie stwierdza sie obecnosci zmian ogniskowych w obrebie tylnego dolu czaszki w sekwencji DWI EPI w zakresie mozgowia nie uwidoczniono obszarow ograniczonej dyfuzji mogacych odpowiadac swiezym zmianom niedokrwiennym Nie wiem co ja mam dalej robic badanie tarczycy 4.11
Dodam jeszcze ze zrobilem tez badanie b³ednikow ktore wyszlo poprawnie
Rafcio 2013-02-21, 08:56
No witam Ciê Rafciu. Na piszê Ci tyle ¿e ja mam podobne zaburzenia jak Ty tylko ¿e ¿adne z badañ nie wykazuj± ¿adnej nie prawid³owo¶ci. Te¿ mi ciê¿ko chodzic bo chodzê jak kaczka te¿ upadam bo nagle ni z gruszki ni pietruszki tracê równowagê i lecê. Nie mam przy.tym ¿adnego zwrotu g³owy, tylko jak by mnie kto¶ popchn±³. Tk i Mr te¿ wysz³o dobrze i badany blednie mia³am i te¿ jest wszystko dobrze tylko dlaczego co raz gorzej mi siê dzieje. Bojê siê ¿e którego¶ dnia nie bêde w stanie wyj¶æ sama z domu. Pozdrawiam i ¿yczê szybkiego powrotu do zdrowia.
Monika 2013-03-03, 21:20
Dodam jeszcze ze mam bole kregoslupa w okolicach posladkow i ledzwiowego, czy jest tu jakis neurolog ktory odpowie na dane pytania
rafcio 2013-03-10, 09:47
Tk kolejny wynik
obraz mozgowia oraz wewnatrzczaszkowych przestrzeni p³ynowych w badaniu podstawowym przedstawia sie prawid³owo:
pogrubienie b³ony sluzowej zatoki szczekowej
w swietle zatoki czolowej prawej struktura o wysyceniu kostnym wielkosci okolo 3mm pogrubiala blaszka kostna lub drobny kostniak
w wyrostku sutkowatym prawym duza pojedyncza jama o silnie sklerotycznych brzegach wielkosci 1.2 cm
w opcji angio nie zobrazowano w naczyniach kola willsa zmian o charakterze tetniaka lub malformacji naczyniowej przed
polaczeniowego odcinka tetnicy przedniej po stronie prawej
dominujaca prawa av
prawa tetnica szyjna wewnetrzna w obrebie zatoki jamistej o nieco wezszym swiatle niz lewa
czy moga to byc zatoki?
rafcio 2013-03-10, 14:49
Nie jestem neurologiem ale chodze na nastawianie kregoslupa... w okolicach lêd¼wiowych... przemieszczeia kregow i dyskow w tej okolicy powoduja ucisk na nerwy a czasami niestety prowadzi to do zaburzen rownowagi.. tyle wiem z wlasnej autopsji
Klaudia 2013-05-29, 01:17