Forum neurologiczne » Zawroty głowy i zaburzenia równowagi » Vestibular migraine- migrena przedsionkowa - bez boli glowy???

Vestibular migraine- migrena przedsionkowa - bez boli glowy???

Witam Panstwa,
bardzo prosze o wyjasnienie czy migrena przedsionkowa mozliwa jest bez bolu glowy. Zdjagnozowano u mnie te chorobe na podstawie wywiadu, badania sluchu, wzroku, skanu CMRT.
Moje typowe objawy to silne zawroty glowy, z poceniem, nudnosci, ruchy jelit, hiperwrazliwosc na dzwiek, szumy w uszach.
Z moich obserwacji moge powiedziec, ze episody, ktorych doswiadczam zazwyczaj wywolane sa obroceniem glowy, pochyleniem sie, dlugotrwalym patrzeniem w dol itp.
Epizody sa bardzo nieregularne w okrasie 2 lat doswiaczylam moze 10-12 zdarzen. Prawie codziennie towarzyszy mi szum w uszach lub piszczenie w uchu. Nigdy w zyciu nie mialam bolu glowy, praktycznie nie znam tego uczucia. W mojej rodzinie nikt nie ma bolow glowy.
Co wiecej skan CMRT pokazuje kontakt nerwu VIII z przebiegajaca obok zylka.
Mam sluch jak nietoperz, zadnej wady wzroku. Bledniki dzialaja poprawie po tescie goraca-zimna woda.
Nie pale, nie pije. Nie choruje. Uprawiam sport, codziennei jezdze ok 10km na rowerze.
Za to jestem architektem i pracuje ok 50-70h w tygodniu czesto bez wolnych weekendow.
Przed pierwszym epizodem mialam w pracy maraton 7 dni wolnych w ciagu 61 dni. 10-12h dziennie.
Mam tez powtarzajace sie **przeziebienie** miesni plecow.
Bede bardzo wdzieczne za odpowiedz /interpretacje.

Karolina 2015-02-18, 23:02