Forum neurologiczne » Neurologia » Patologiczna masa wewnątrzsiodłowo z penetracją w obręb prawej zatoki jamistej

Patologiczna masa wewnątrzsiodłowo z penetracją w obręb prawej zatoki jamistej

Niedawno odebrałam wyniki MR przysadki mózgowej – badanie dynamiczne. Do lekarki zarejestrowana jestem dopiero na październik, a bardzo niepokoi mnie opis wykonanego badania.
Proszę o pomoc w interpretacji wyników badania.

*Badanie wykonano w sekwencji T1, T2 zależnych FLAIR przed i dynamicznie po dożylnym podaniu środka kontrastowego w płaszczyznach strzałkowych czołowych i poprzecznych.
Przysadka mózgowa położona w obrębie prawidłowo wykształconego siodła tureckiego, widoczny płat tylny i przedni gruczołu.
Przysadka uwypukla przeponę siodła – wymiar CC 10 mm.
Miąższ gruczołu jest niejednorodny z widocznym w części przedniej obszarem słabiej wzmacniającym się po dożylnym podaniu środka kontrastowego i mającym wymiary ok.: 1,9 x 1 x 1 cm (SD x AP x CC).
Obszar zlokalizowany jest w obrębie dna siodła, po stronie prawej dochodzi on do tętnicy szyjnej wewnętrznej (kaliber i intensywność sygnały naczynia prawidłowe) w odcinku jamistym otaczając ja na ok. 1/3 obwodu i wpuklając się w obręb zatoki jamistej. Prawidłowy miąższ gruczołu jest przemieszczony ku górze oraz w stronę lewą.
Lejek przysadki dyskretnie przemieszczony ku stronie lewej.
W zatoce klinowej na wysokości zmian w obrębie siodła po stronie prawej stwierdza się obecność rozległych obszarów o nieprawidłowej intensywności sygnału odpowiadające zmianom obrzękowo- zapalnym śluzówek, SA one stwierdzane także w zakresie sitowia strony prawej.
W przeglądowym obrazowaniu mózgowia nie uwidoczniono patologii.*

Kasia 2012-09-08, 21:11