Witam serdecznie
Miałam badanie MRI głowy, nie wiem czy mam martwić się opisem, czy badanie powtarzać za jakiś czas
OPIS:
Pojedyncze drobne niespecyficzne ognisko gliozy podkorowo w prawym płacie czołowym. Poza tym struktury mózgowia bez zmian ogniskowych. Struktury środkowe bez cech przemieszczenia. Wewnątrzczaszkowe przestrzenie płynowe w normie. Pogranicze czaszkowo-szyjne w normie.
Powyższy był mój opis. Poniżej chciałabym również aby rozwiać moje wątpliwości co do opisu mojego taty, czy wykryto dwa guzy czy jeden i czy na te guzy/guz można zastosować metodę gamma. Czy jest on na tyle niewielki na tą metodę.
OPIS:
Stan po operacji oponiaka-jama pooperacyjna przystrzałkowo na sklepistości lewego płata ciemieniowego otoczona jest blizną glejową. Odrost oponiaka obejmujący tylną część sierpa mózgu na długości 34 mm, grubości 9mm, z guzem wrastającym do lewego płata ciemieniowego wielkości ok. 18x15 mm, intensywnie wzmacniają się po kontraście. Kilka drobnych ognisk o charakterze naczyniopochodnym podkorowo w obu płatach czołowych. Nie stwierdza się zmian ogniskowych w móżdżku i w pniu mózgu. Układ komorowy prawidłowej szerokości, nieprzemieszczony.
Bardzo proszę o pomoc w szczegółowym rozszyfrowaniu obu zapisów, bo niestety od lekarzy nie mogłam dowiedzieć się dokładnie i szczegółowo, dla zwykłego laika
Monika 2013-01-03, 20:07