Forum neurologiczne » Neurologia » Finasteryd a pogorszenie pracy mózgu

Finasteryd a pogorszenie pracy mózgu

Trzy lata temu zacząłem zażywać propecia(przepisany przez dermatologa na wypadanie włosów). Zażywałem go przez rok. W tym czasie nastąpiło u mnie znaczne pogorszenie *pracy mózgu*, gdy się zorientowałem, że to może być to(ciągle obwiniałem o to zapalenia zatok, ucha). Długo jeszcze po zażywaniu *ciągle* spałem, byłem ciągle zmęczony, miałem uczucie jak by rozgrzania mózdu w penych miejscach. Nie potrafiłem się uczyć prawie wogóle.

W tej chwili przeszło mi uczucie senności. Jednak nie potrafie sie uczyć, ba wogóle nad czym kolwiek myśleć bardziej skomplikowanym(nawet bardziej rozbudowanych gier komputerowych nie potrafie ogarniać).
Nie wyobrażam sobie pojeć o których myśle. Nie ma żadnej obróbki słów.
Dużo z tego co napisałem, może nie jest ścisłym opisem, bardziej odczuciami. Ale fakty są takie, że byłem zdolny do studiowania matamtyki, a po kuracji finasterydem nie potrafi nauczyć się niczego i studia zaczynaką się wlec....

Oczywiście, nie tylko w nauce mam problemy dotyka to prostszych problemów jak rozmowa z kimś, wogóle nie mam myśli o czym mówie.
proszę o ratunek.
Czy jest jakiś kolwiek ratunek?
Co powinnem zrobić?

Kamil 2012-01-17, 16:14

W zasadzie nie opisano, aby lek powodował takie działanie niepożądane. Może warto osobiście skonsultować się z neurologiem, wykonać eeg czy CT głowy celem ustalenia przyczyny.

neuron 2012-01-17, 18:04

Ponieważ właśnie nie opisywano takich skutków ubocznych, nie podejrzewałem o to wogóle finasterydu.
Jednak kiedyś znalazłem jakąś prezentajcję po polsku o próbach lecznia padaczki za pomocą finasterydu. To wzbudziło u mnie nie pokój i zacząłem szukać, czy to może taka przyczyna. W końcu zacząłem szukać w języku angielskim i znalazłem na forach opisy podobnych stanów po zażywaniu finasterydu.
Ciągle mi się wydaje, że przesadzam. Ale jednak, gdy przychodzi do nauki i przypominania sobie trchoe mniej używancyh faktów. To są dla mnie męki. (oczywiście wysilenia się aby coś zrobić powodują szybkie zmęcznie umysłu i musze iść do spania).
Też czuje natychmiastowe zmęczenie, przy dużej ilości bodźcó że świata (hipermarket, tłum czekający i rozmawiający na spektakl)
Czytając na tej stronie o otępieniu to ja mam takie właśnie objawy.
Wydaje mi się też, że stan się sam troche poprawił. Jednak bardzo minimalnie.

Znalazłem tą prezentacje: www.ipin.edu.pl/autism/Wyklady/w4.ppt

Kamil 2012-01-18, 08:38

Nie opisano, a powstają strony http://propeciahelp.com/, na których ludzie opisują podobne sytuacje.
Próbowałem iść do nerologa, jednak lekarz pierwszego kontaktu zbagatelizował moje objawy. NFZ przepisywało lek z łatwością, a teraz nie chce badać.

Jednak ten wykład www.ipin.edu.pl/autism/Wyklady/w4.ppt jest dowodem na to, że istnieje głębsza wiedza o działaniu finasterydu. W takim razie nie powinnien ten lek być sprzedawany z tak skromną ulotką jaką ma??
następny krok to chyba prokuratura, bo ja się czuje jakby mi przepisano truciznę!! która zniszczyła mi życie.

Kamil 2012-03-16, 17:36