Forum neurologiczne » Neurologia » Drobne hyperintensywne ogniska w istocie białej wokół rogów czołowych komór bocznych

Drobne hyperintensywne ogniska w istocie białej wokół rogów czołowych komór bocznych

W istocie białej obu półkul zwłaszcza okołokomorowo wokół rogów potylicznych widoczne obszary o podwyższonej w obrazach T2-zależnych i FLAIR intensywności sygnału o nieostrych granicach.
Drobne hyperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR ogniska wielkości do 3mm obecne w istocie białej wokół rogów czołowych komór bocznych.
Obszary o podwyższonej intensywności sygnału w obrazach T2-zależnych i FLAIR obecne także w obu hipokampach. ...
Obraz stwierdzanych zmian w obrębie mózgowia niecharakterystyczny. Hyperintensywne obszary w istocie białej świadczące o podwyższonej intensywności wody mogą odpowiadać niespecyficznej gliozie , zmianom pozapalnym, po przebytym niedotlenieniu toksycznym. Podwyższenie intensywności sygnału w zakresie hipokampów może sugerować stwardnienie hipokampów.

Wykonamy 1,5 roku wcześniej MR nie stwierdza zmian. Po tych badaniach (dodatkowo EEG stwierdziło zmiany napadowe uogólnione) zaczęłąm brać leki przecipadaczkowe, któe poprawiły ogólne samopoczucie - m.in. leczoną przez lata depresję, która nie ustępowała oraz zmniejszyła rózne napady ogniskowe, których wcześniej nie kojarzyłam z padaczką.
Problemy z pamięcią oraz coraz częstsze mieszanie faktów i słów, które zmieniają kontekst wypowiedzi, nie zmniejszyły się.

W dzieciństwie dwukrotnie chorowałam na zapalenie opon mózgo-rdzeniowych, ponadto półtora roku temu znalazłam się w szpitalu z powodu intensywnego bólu głowy, badaniu neurologiczne wykazało: prawidłowo zorientowana auto i allopsychicznie, mowa niezaburzona, sztywność karku na 1-2 palce, obustronnie zaznaczony objaw Kerniga, w zakresie nn. czaszkowych bez obj. ogniskowych. Bez deficytów siły mięśniowej. osłabione czucie powierzchniowe na twarzy i kończynie górnej lewostronnie, bez ataksji, próba Romberga ujemna, płyn mózgowo-rdzeniowy prawidłowy, borelioza wynik ujemny.
Późniejsza wizyta kontrolna u lekarza, wykonane badania i wyniki opisałam powyżej (choć badania na epilepsję z powodu wcześniejszym jednostkowych ataków miałam wykonywane już wcześnie, w których w EEG poza pojedyńczymi falami ostrymi w falach theta nic nie wykazywały).
Jednak problemem są nadal pojawiające, a o których jak na razie zapomniałam powiedzieć lekarzowi, bóle w nogach głównie kiedy chodzę w domu po schodach, a ostatnio nawet bóle w rękach głównie podczas mycia zębów, ale również przy zwykłych czynnościach domowych, które powodują, że muszę na 1-2 min zrobić przerwę - nie występują one stałe, tylko cyklicznie raz na jakiś czas. Z czym to może być związane?

Iwona 2012-07-26, 15:32