Witam,
dwa lata temu miałem usuniętego dość dużego nerwiaka prawego nerwu słuchowego. Aktualnie zrobiłem kontrolny rezonans, którego opis jest następujący:
Badanie wykonano w sekwencjach SE/FSE/FLAIR w obrazach T1, T2, PD-zależnych oraz T1-zależnych po dożylnym podaniu paramagnetycznego środka kontrastowego.
Zmiany pooperacyjne okolicy prawego kąta mostowo-móżdżkowego w postaci dość rozległej strefy gliozy w brzeżnej bocznej części prawej półkuli móżdżku oraz niewielkiego poszerzenia prawego przewodu słuchowego wewnętrznego z brakiem typowego obrazu prawych nerwów VII i VIII.
Drobne podkorowe ognisko naczyniopochodne wielkości 2 mm w podstawnej części prawej okolicy czołowej.
Poza powyższym mózgowie w normie – bez nieprawidłowego wzmocnienia kontrastowego, bez cech wznowy procesu npl w okolicy operowanej.
Układ komorowy nieposzerzony, nieuciśnięty i nieprzemieszczony.
Po stronie lewej nerwy VII i VIII w normie.
Proszę o wyjaśnienie co to oznacza, szczególnie niepokoi mnie podkorowe ognisko naczyniopochodne, które nie występowało w poprzednim (ubiegłorocznym) badaniu. Nadmieniam, że na dzień dzisiejszy jedyną odczuwalną po operacji dolegliwością są zaburzenia równowagi.
Z góry dziękuję
Bodzio 2012-10-16, 15:44