Moje objawy to : osłabienie siły w prawej ręce i nodze, które po 5 dniach ustąpiły, następnie pojawiło się odrętwienie prawej dłoni, zmiana czucia w lewym kciuku. Czy to da jaśniejszy obraz? Czy mam działać natychmiast? Jak postępować?
Oto opis mojego badania:
w istocie białej płatów czołowych obu półkul oraz w płacie ciemieniowym prawym i okołokomorowo w obu półkulach widoczne są ogniska hyperintensywne w obrazach FLAIR oraz T2 i PD zależnych (siedem), średnicy od 5 mm do 14 mm. Zmiana w płacie potylicznym półkuli prawej śr. 14 mm ulega niewielkiemu wzmocnieniu kontrastowemu, pozostałe zmiany nie wykazują wzmocnienia po podaniu środka kontrastowego. Ciało modzelowate prawidłowej szerokości z obecnością dwu zmian hyperintensywnych w obrazach T2 i PD zależnych, średnicy ok. 5 mm. Obraz zmian najpewniej demielinizacyjnych; w korelacji z danymi klinicznymi do różnicowania ze zmianami naczyniopochodnymi . Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony bez przemieszczeń w linii środkowej, niewielka strefa gliozy w otoczeniu komór bocznych . Widoczny odcinek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych.
PROSZĘ O WYRAŻENIE ZDANIA I PORADĘ, co mi jest i co dalej robić?
Wykonałam badanie na boreliozę i badanie dna oka - oba wyniki są czyste. Boreliozy nie mam i w oku nie ma nic co wskazywałoby na SM.
Co dalej robić? Co to może być?
Beti 2011-07-06, 23:06
Mam to samo od 10 lat juz chodze o kulach napiszcie co to moze byc plis
maria 2011-07-08, 16:30
U mnie jest podejrzenie SM, choć za wszelką cenę staram się to wyprzeć z umysłu. Pozdrawiam
Beti 2011-07-11, 22:06
Wyprzej na sile nie uwierz w diagnoze mam to samo od 10 lat i chyba mam racje lekarze roznie sie wypowiadaja choc nie dali n badanie potwierdzajace a ja wiem ze to od dyskopati inidotlenienia mozgu od fajek
Poczytaj jeszcze o TIA mozgu
maria 2011-07-12, 11:33
Wszystko byłoby fajnie, ale przy TIA objawy ustępują do 24 godzin a ja odrętwienie ręki mam już ponad tydzień. Dzięki za słowa otuchy. Cały czas mam nadzieję, że to ustąpi a podejrzenia się nie potwierdzą.
Beti 2011-07-14, 22:33
A miałyście robione badanie EMG?
Ania 2011-08-04, 21:48