Forum neurologiczne » Urazy » Objawy po otrzymaniu kopnięcia w czoło

Objawy po otrzymaniu kopnięcia w czoło

Witam. Postanowiłem napisać choć myślę ze dzisiaj odpowiedzi nie dostane. Otóż w sobotę zostałem kopnięty w czoło. Kopniecie było bardzo mocne tak ze mnie zamroczyło i w sumie sam nie ocenie czy długo po kopnięciu leżałem. Zaraz po zdarzeniu nie widać było zbytnio żadnych obiawow. Na drugi dzień czoło trochę opuchlo, miałem lekkie mdłości jednak nie wymiotowalem. Kolejnego dnia opuchlizna pojawiła sie na nosie tzn górnej jego części i nad oczami. Pojawiły sie także sińce. We wtorek opuchlizna zniknęla jednak pojawiły sie widoczne sińce dookoła oczu. Kiedy szedłem spać czułem sie jak pijany tzn miałem taki lekki kołowrotek po zamknięciu oczu. Dzisiaj to już po 4 dniach sińce wciąż są, pojawiły sie bóle zatok, ścisk w górnej części nosa, bóle głowy, delikatne mdłości, zawroty głowy a także co dziwne ból na przednich zębach na górnej szczęce. Ból jest raczej taki uciskowy, tzn nawet nie potrafie tego opisac. Jutro mam zamiar pojechać do lekarza jednak dzisiaj chciałbym sie dowiedzieć co mogą oznaczac te obiawy. Bardzo proszę o odpowiedź.

Karol 2012-02-01, 18:29

Takie objawy nie powinny być lekceważone. Wybroczyny w okolicy oczu, nosa, bóle głowy, nudności i wymioty mogą sugerować pęknięcie podstawy czaszki. Należy niezwłocznie udać się do szpitala, gdzie znaduje się neurochirurgia i istnieje możliwość wykonania CT głowy.

neuron 2012-02-11, 22:02

Dziękuję za odpowiedź. Byłem wtedy u lekarza i wcale pięknie to nie wyszło, chociaż nic z tym zrobić raczej nie można. Wieloodlamowe złamanie przedniej ściany zatoki czołowej i złamany nos, choć na zdjęciu z tomografii tego nie widziałem. Objawy po 2 dniach minely, jednak czoło zostało delikatnie znieksztalcone, delikatne wglebienie w miejscu złamania, i raczej to się nie wyrówna. Dziękuję bardzo za odpowiedź.

karol 2012-02-22, 11:22