Witam, od mniej więcej grudnia mam nieustannie uczucie zdrętwienia lewej dłoni. Czasem czułam jakby się wzmacniało, aktualnie albo się przyzwyczaiłam albo odrętwienie osłabło.
Byłam u neurologa, zlecił rezonans magnetyczny głowy.
Wynik:
*Nadnamiotowo, okołokomorowo obecne pojedyncze (5), rozsiane (dwa w lewej okolicy ciemieniowej) niewielkie ogniska hyperintensywne w obrazach T2-zależnych i Flair, hyperintensywne w obrazach T1-zależnych. W zakresie lewego nadkomorowego ciemieniowego ogniska widoczny obwodowy rąbek słabego wzmocnienia kontrastowego.
Poza tym zmian ogniskowych w obrębie mózgowia i ognisk patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie stwierdza się.
Wn.MR:rozsiane zmiany ogniskowe w mózgu najprawdopodobniej o charakterze demielinizacyjnym.*
Po konsultacji wyników dostałam skierowanie na rezonans magnetyczny odcinka szyjnego.
Czy mam się czego obawiać? Lekarz nie dał mi prostej odpowiedzi, a czytając o demielinizacji w internecie wisi nade mną nieustannie myśl, że to stwardnienie rozsiane. Czy słusznie? Czy drętwienie ma inną przyczynę.
Pozdrawiam i proszę o szybką, konkretną odpowiedź .
Joanna 2013-03-19, 17:24
Zdecydowanie powinna Pani poszerzyć diagnostykę w kierunku stwardnienia rozsianego- czyli wykonać w szpitalu punkcję lędźwiową. Dobrze, że lekarz zlecił rezonans odcinka szyjnego, jako że zmiany demielinizacyjne mogą znajdować się również tam.
Ola 2013-03-21, 14:05
Czyli to SM? nie ma szansy, że to coś innego?
Joanna 2013-03-22, 21:46
Chorób, z którymi różnicuje się sm jest bardzo dużo, często są to choroby o wiele gorsze, jeżeli można to tak ująć. Musi Pani znaleźć dobrego neurologa, który specjalizuje się w sm, żeby Panią pokierował na dalsze badania. Proszę się nie załamywać ewentualną diagnozą, ta choroba jest często demonizowana, a w telewizji pokazują tylko najgorsze przypadki.
Ola 2013-03-23, 15:40
Dziękuję serdecznie za odpowiedź.
Joanna 2013-03-26, 19:13
Zdiagnozowano SM, liczę, że mimo wszystko da się z tym żyć
Joanna 2013-11-13, 19:48