Forum neurologiczne » Zaburzenia czucia, drętwienia, drżenia, tiki » Mruganie oczami i chrząkanie u dziecka

Mruganie oczami i chrząkanie u dziecka

Moja córeczka ma dziwne tiki nerwowe. Najpierw mrugała ciągle oczkami, a teraz zaczęła bez przerwy chrząkać. Co jakiś czas pojawia się nowy tik. Nie wiem, czym to jest spowodowane. Gdzie mam szukać porady? Lekarz rodzinny zbagatelizował sprawę. Powiedział, że to samo jej przejdzie, ale ja się niepokoję.

Violinek6 2011-05-06, 07:38

Raczej samo przejdzie. Chrząkanie jest najpewniej wynikiem kataru, infekcji górnych dróg oddechowych, alergii wziewnej. Najlepiej niech córka pije dużo wody mineralnej. Jeśli występują objawy przeziębienia rozpocząć leczenie objawowe. Można rozważyć zakup nawilżacza powietrza.

neuron 2011-05-07, 22:01

Moja 4,5 letnia córka od ok 3 m-cy chrząka, zagryza usta, od czasu do czasu wstrząsa ramionami ( szczegolnie jak jest podekscytowana) a od dluzszego zcasu mruzy oczy tzn co kilka miesiecy mruganie powraca. Teraz ma wszystko naraz. Byla o okulisty, alergia tez wykluczona, teraz idziemy do laryngologa, pozniej zostanie neurolog i psycholog. Czy sa to objawy Touretta?
Proszę o pomoc

Wiktoria 2012-02-07, 02:37

To powikłania po paciorkowcu tzn gorączka reumatyczna pląsawica

magda 2012-10-13, 02:46