Witam, od dwóch miesięcy drętwiej, cierpnie mi prawa noga i ręka. W czasie badania prze neurologa stwierdzono że są odchylenia w porównaniu z lewą stroną. Zrobiłam rezonans głowy i prosiłabym o interpretację wyniku:
Obustronnie w istocie białej płatów czołowych i ciemieniowych obecne nieliczne (6), rozsiane ogniska śr. do 2,6 mm, hiperintensywne w sekwencjach T2 zależnych, bardziej liczne po prawej stronie, nie wzmacniające sie po podaniu kontrastu - zmiany niespecyficzne demielinizacyjne. Poza tym morfologia mózgowia prawidłowa, zmian ogniskowych w mózgowiu w tym ognisk patologicznych wzmocnienia kontrastowego nie stwierdzono. Sygnał istoty szarej i białej prawidłowy. Ciało modzelowate prawidłowej szerokości, bez zmian ogniskowych. Obszar naczyniowy, siodła i nadsiodłowy prawidłowy. Układ komorowy nadnamiotowy nieposzerzony, symetryczny, bez przemieszczeń w linii środkowej. Komora IV i struktury tylnojamowe prawidłowe. Przestrzenie płynowe przymózgowe nieposzerzone.
Badanie przed kontrastem wykonano w płaszczyznach axial T1, T2, T2FLAIR, DWI, mapa ADC, coronal: T2, saggital: T1, T2, po kontraście w płaszczyźnie axial i coronal T1
Mariola 2013-11-13, 20:41
Witam
jutro wybieram sie na rezonans magnetyczny,mam te same objawy
jak bede cos wiedziala to dam znac
pozdrawiam
ania 2013-11-25, 23:36