Witam miło .
Mam 51 lat , już ponad rok jak zaczął się nietypowy ból dłoni i drętwienie , najgorzej jest w nocy , kilka razy budzę się gdyż palce mi sztywnieją , a ból promieniuje do łokci , nie mogę rozprostować palców , a ból jest jakiś dziwny bo czuję mrowienie jakby z prądem , kiedy myję podłogę mopem i trzymam mocniej kij to znowu zaczyna się takie duże mrowienie , że nie mogę wytrzymać z bólu .
Kiedy miałam przerwę w pracy to po czasie wszystko minęło do normy , jednak teraz pracuję od 4-ech miesięcy i zaczęło się znowu . W zeszłym roku byłam u neurologa , skierowano mnie na MR a wynik brzmi :
Kyfotyczne ustawienie kręgosłupa na poziomie zwężonej szpary międzykręgowej C5+C6 , gdzie zaostrzone tylne krawędzi trzonów kręgowych uciskają worek oponowy przewężając światło kanału kręgowego do 9 mm w wymiarze strzałkowym ( względna stenoza ). Zmiany zniekształcające tylno-bocznych krawędzi trzonów kręgowych w odcinku C4-C7 przewężają światło otworów między kręgowych , bez wyraźnej kompresji korzeniowej.Poza tym kanał kręgowy i otwory międzykręgowe wolne , objawów wypadnięcia jądra miażdżystego krążka międzykręgowego nie stwierdza się .Rdzeń szyjny nieuciśnięty o prawidłowej intensywności sygnału.
Pani doktor powiedziała , że to nic takiego , a ja znowu cierpię , z dnia na dzień jest coraz gorzej ,ból jest coraz gorszy i to już przez cały dzień , nie mogę wykonywać niektórych czynności takich jak np. obierać ziemniaków , zamiatać czy myć podłogę , dodam jeszcze że w nocy także mi mrowieją kończyny dolne , zaczyna się od stóp .... Proszę mi odpowiedzieć co to może być , jak sobie pomóc , mam tak silne bóle aż do łez. ... Błagam o POMOC !!!!
Barbara 2013-08-22, 22:13