Dzień dobry. Mam 31 lat. Od ponad roku mam dolegliwości bólowe od dłoni do stawów łokciowych. Pierwszy ból pojawił się w prawym i lewym nadgarstku jednocześnie ( uczucie rozrywania stawów) doszły mrowienia dłoni i palców po stronie grzbietowej oraz ból kłębów. Miałam problem z utrzymaniem przedmiotów na dłoniach, wypadały mi z rąk. Uczucie było takie jakbym bezpośrednio dotykała nerwu ( w miejscu kłębka). Ból kłębków odczuwam dalej , ale nie do tego stopnia aby przedmioty wypadały mi z rąk. Czasami po przebudzeniu miałam osłabiona siłę mięśniową w dłoniach, nie potrafiłam chwycić mocniej trzymanych przedmiotów. Na dzień dzisiejszy tego objawu nie mam. Później dolegliwości bólowe zaczęły przechodzić wyżej od dłoni do stawów łokciowych ( mrowienie, drętwienie, rozrywający ból kości przedramion). Od około trzech miesięcy doszedł mi ból odcinka szyjnego kręgosłupa, momentami miejsce po stronie prawej od odc. C jest opuchnięte. Po pochyleniu głowy do klatki piersiowej odczuwam ból kręgosłupa C i tak jakby zatykanie z tyłu głowy, uczucie jakby ktoś pompował mi do niej powietrze. tak samo od pewnego czasu miewam silne zawroty głowy z nudnościami ale tylko w pozycji leżącej oraz silne nocne pocenie się. Miałam wykonane badanie EMG jednak wykluczono cieśń nadgarstka, wykluczono również RZS, cukrzyce. Miałam wykonane MR odc. C WYNIK - lordoza szyjna wyrównana, na poziomach C5/C6 C6/C7 dyskretne lateralizujące w stronę lewą uwypuklenia tarcz międzykręgowych, które razem z krawędziami trzonów kręgowych zwężają minimalnie zwłaszcza lewe kanały korzeniowe bez cech ucisku na nerwy rdzeniowe. Poza tym tarcze międzykręgowe bez wypuklin o prawidłowym uwodnieniu. zobrazowany odcinek rdzenia kręgowego bez patologicznych sygnałów. dużego stopnia pogrubienie błony śluzowej wypełniające niemal w całości lewa część zatoki klinowej. Migdałki móżdżku położone około 4 mm poniżej linii otworu wielkiego. Co może być przyczyną moich objawów. Dziękuję za odpowiedź.
Ania 2013-03-02, 22:21