Forum neurologiczne » Zaburzenia czucia, drętwienia, drżenia, tiki » Choroba tikowa u dziecka z nieprawidłowym zapisem EEG

Choroba tikowa u dziecka z nieprawidłowym zapisem EEG

U mojego 8-letniego syna od ok 5 lat występują tiki nerwowe, które od roku z ruchowych (mruganie, marszczenie brwi) przeszły w wokalne - pochrząkiwanie. W związku z powyższym syn w ostatnim czasie przeszedł badania: EEg i Rm mózgu. Opis EEG: badanie wykonano we śnie spontanicznym. Zapis zawiera artefakty biologiczne. Z odprowadzeń czołowo-przedskroniowych i środkowoskroniowych po stronie lewej rejestrują się dość liczne iglice o ampl. 60-120 uV niekiedy z następową falą wolną z opozycją faz pod T3.
Opis RM - poszerzone przestrzenie okołonaczyniowe w obrębie istoty białej półkuli mózgu i okolicy jąder podstawy obustronnie. Nieco poszerzony zbiornik móżdżkowo-rdzeniowy.Pozt tym bez zmian.
Dodam, że dziecko ma wadę serca VSD, jest po trzech operacjach spodziectwa mosznowego, ma problemy z utrzymaniem moczy, refluks pęcherzowo-moczowodowy... i poważne problemy w nauce. Bardzo proszę o opinię nt. wyników badań syna - czy nieprwidłowy wynik badania może mieć wpływ na problemy z nauką, dodatkowo, o czym wcześniej nie pisałam syn podczas odrabiania lekcji pręży się, prostując ręce i nogi, zaś na lekcji podczas ustnej odpowiedzi uderza się rękoma w głowę - trudno mu się na czymkolwiek skupić. Bardzo proszę o pomoc -lekarz neurolog zaproponował włączenie TOPIRAMARU, na co psychiatra stwierdził, że ten lek bardzo obciąża intelekt - więc nie wyraziłam zgody na leczenie. W jaki sposób pomóc synowi, żeby jednocześnie złagodzić tiki i ułatwić proces przyswajania wiedzy?

Katarzyna 2013-08-31, 23:17