Ból i pieczenie lewej nogi

Kobieta 31 lat. Choruję na łuszczyce - w ostatnim czasie bardzo duży wysyp na całym ciele. Dodatkowo przez ostatnie 5 lat trzykrotnie leczona z powodu boreliozy i bartonelli (od kleszcza) - razem leczyłam się antybiotykami 3 lata, leczenie przestało jednak przynosić już efekty - choroba jest w fazie przewlekłej.

Aktualne objawy (pojawiają się średnio co pół roku i z przerwami parodniowymi-parotygodniowymi trwają pół roku) - żeby dobrze zrozumieć cykliczność - Przez pół roku nie dzieje się nic a przez drugie pół roku co parę dni-tygodni są dziwne objawy.
Objawy: bóle, pieczenie, rwanie lewej nogi ze stopą, czasem ale rzadko dojdzie do tego ból lędzwi, uda, pośladka. Wcześniej około roku-dwóch temu, skakały mi mięśnie. -ten objaw przeszedł
Przeprowadzone badania w ciągu ostatnich dwóch lat:
- mri mózgu z kontrastem - czysto
(wg neurologa nie mam odruchów brzusznych - na wizycie nie miałam, byłam tam zdenerwowana, w domu jak bada mi mąż - mam)

- mri lędzwi
Widoczna jest płytka centralna protruzja tarczy m-kręgowej poziomu
Th11/12 wpuklająca się dokanałowo na 3mm i migrująca ku górze przy tylnym zarysie trzonu kręgu Th11 na około 7mm.W obrębie trzonu Th11 widoczna jest zmiana ogniskowa wielkości 13mm o charakterze naczyniaka - bez znaczenia klinicznego. Wysokość i struktura trzonów kręgów w normie. Tarcze m-kręgowe zmian nie wykazują. Bez cech przepukliny i ciasnoty wewnątrzkanałowej .Stożek rdzenia bez zmian.

- dno oka - ok
- badania z krwi - Badania reumatologiczne w normie-wskaźniki nie podwyższone,
w normie też: morfologia z rozmazem, tsh, cholesterol, ob, crp,
alat/aspat/kreatynina/amylaza/ ldh/ osteokalcyna

Jakies 5 lat temu robiłam dopplera i wyszło że mam niewydolne zastawki żył goleni i piszczeli i wymuszony ruch krwi do serca

Mam dużo stresu ale nie chciałabym aby to determinowało wszystko - neurolog po czystych mri mózgu sugerował też konsultację z psychiatrą...

Jak wytłumaczyć taką specyficzną cykliczność objawów. pół roku cos się dzieje a potem całkowita cisza.Bóle, kręcenia nóg uspokajają się w gorącej kąpieli i mają różne natężenie - nie zawsze bolą tak samo a są dni że nie boli w ogóle. Wczoraj np. bolała mnie lewa łopatka zamiast nogi.

Nie będę ukrywać że najbardziej boję się SM... jednak to wszystko też nie jest dla tej choroby takie charakterystyczne.Objawy całkowicie uspokajają się i nic mi nie pozostaje po nich.
Co doradzacie? W jaką stronę z myśleniem i badaniami uderzyć. Lekarze nie za bardzo wiedzą co robić. Bo ta łuszczyca, bo borelioza... a brak uchwytnych zmian w badaniach.
Może podsuniecie jakie badania zrobić ?
Ogólne problemy zdrowotne mam od 6 lat - kiedy wykryto boreliozę. i Ciągle dzieje się coś. trzy lata temu diagnozowałam sie reumatologicznie bo okropnie bolały mnie kolana, stawy - ale to przeszło. I teraz są te mrowienia, pieczenia, bóle lewej nogi.

Chorowitek 2013-09-18, 17:32

A może powinna pani mieć wykonane badanie próby tężyczkowej.U mnie jak były parzenia i drgania mięśni miałam wykonane badanie na tężyczkę to próba wyszła pozytywnia ,a tym bardziej pisze pani ze ma dużo stresu.

xxxx 2013-09-20, 17:27