Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego
Zniesienie lordzy lędzwiowej.
Na poziomnie L1/L2 tylna centralna szerokopodstawna wypuklina krążka międzykręgowego modelująca worek oponowy z niemal całkowitą redukcją rezerwy płynowej na tym poziomie.Tylne obuboczne wypukliny krążków międzykręgowych L3/L4 i L4/L5 zwężające otwory międzykręgowe.
Stożek rdzenia kręgowego bez zmian ogniskowych.
Nie stwierdzam zmian patalogicznych w obrębie kanału kręgowego.
Mój 50 letni ojciec poszedł na to badanie i otrzymał takie oto właśnie wyniki.Jakieś 3 miesiące temu złapał go bardzo silny nieumożliwiający ruch ból w plecach w odcinku lędźwiowym i nodze.Poszedł do lekaża i kazał mu lekaż chodzić na rechabilitacje.Pomogło ból w kręgosłupie ustąpił ale nadal mojego tatę boli noga.Co to może być? Czy będzie konieczna operacja? Jest to niebespieczne? Proszę o szybką odpowiedź.
Dziękuję.
marcin 2010-08-03, 10:44
Jego krążek międzykręgowy uległ zwyrodnieniu i rozpadowi powodując ucisk worka oponowego i zwężając kanał kręgowy. Rehabilitacja nie likwiduje przyczyny, wzmacnia tylko mięśnie i uczy przyjmowania prawidłowej postawy. Na pewno jeśli rehabilitacja nie przyniesie rezultatów należy rozważyć zabieg operacyjny.
neuron 2010-08-05, 11:21
Badanie MR kręgosłupa lędżwiowego
Pogłębiona fizjologiczna lordoza odcinka L.Poziome ustawienie kości krzyżowej.
Trzony lędżwiowe prawidłowej wysokości,bez cech przebudowy.
Nie stwierdza się cech dyskopatii lądżwiowej oraz ucisku na struktury wewnątrzkanałowe.
Stożek rdzenia kręgowego prawidłowy.
Wskazana konsultacja ortopedyczna.
To badanie miałem robione pół roku temu,bylem u lekarza neurologa i powiedział żebym zainwestował w wygodne krzesełko bo to nic strasznego,
a mnie nawet przy dłuższym siedzeniu boli mocno dół kręgosłupa,mimo to że na opisie wyniku pisze konsultacja ortopedyczna,nie kazano mi iść do ortopedy tylko wrazie bólu brać leki przeciwbólowe.Nie wiem co dalej mam robić i czy to jest coś niebezpiecznego.BOJĘ SIĘ GDYŻ tak samo 10 lat temu było z nerkami,nic grożnego się miało nie stać,tak leczyli i tak samo mi mówili że już tyle lat jestem po operacji i chodzę z jedną nerką.Więc bardzo proszę mi pomóc.proszę o szybką odpowiedż.DZIĘKUJĘ
marek,14-08-2010 2010-08-14, 07:09
Czy to na pewno ból pochodzący od kręgosłupa? Może to stan zapalny kości guzicznej? Radzę wykluczyć również choroby jelit czy gruczołu krokowego. Warto skonsultować się z ortopedą.
neuron 2010-08-17, 14:27