Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Wypuklina jądra miażdżystego L4-L5 i L5-S1 oraz ucisk worka oponowego

Wypuklina jądra miażdżystego L4-L5 i L5-S1 oraz ucisk worka oponowego

L3/L4 - Obraz krążka, struktur wewnątrzkanałowych prawidłowy. Elementy kostno-stawowe prawidłowe.

L4/L5 - Centralna wypuklina jądra miażdżystego grubości 0,8 cm uciska worek oponowy, skraca kanał kręgowy w wymiarze a-p do 0,9 cm. Elementy kostno-stawowe prawidłowe.

L5/S1 - Tylna wypuklina jądra miażdżystego modeluje worek oponowy. Elementy kostno-stawowe prawidłowe.

Witam
Mam 21 lat i 181 cm wzrostu. Ból zacząłem odczuwac po jednym z treningów MMA(7 miesięcy temu). Ból jedynie czuje kiedy siedzę więcej niż 10-20 min oraz gdy leżę z laptopem, pojawia się on też podczas skłonów w przód(podczas nich nie jest już tak intensywny jak wcześniej). Po 4 miesięcznej przerwie od urazu dalej zacząłem uprawiać sport aktywnie(siłownia, basen, tenis) podczas którego nie czuje bólu.
Badanie wykonałem tydzień temu, dzisiaj odebrałem wyniki.
Czy w moim przypadku będzie konieczna operacja? Czy takie schorzenie da się wyleczyć poprzez rehabilitacje?
Prosił bym tez o polecenie neurochirurgów w Częstochowie/Wrocławiu.

Czy wizyta u kręgarza może przynieść jakieś korzyści?

Pozdrawiam Tomasz

Tomasz 2012-05-04, 16:02

Na podstawie samego opisu badania brak wskazań jeszcze do operacji. Jak najbardziej wskazana jest rehabilitacja. Kręgarza na razie odradzam.

neuron 2012-05-07, 21:54

Stan po uperacji dysku L5/S1. Na operowamym poziomie lewostronna wypuklina krążka , która uciska worek oponowy, zwęża ewy zachyłek boczny z uciskiem korzenia nerwowego.

W jaki sposób jest możliwe uleczenie tej dolegliwości ?? Jeśli potrzebne są jakieś inne informacje mam cała kartke opisana z badań :)

Renia 2013-04-30, 18:56