Od kilku lat mam dolegliwości bólowe kręgosłupa. Kidy się schylam to mam uczucie jak by mi miał ten kręgosłup pęknąć. Drętwieją mi nogi. Kiedy leżę na brzuchu i podpieram się na łokciach to momentalnie czuje jak odchodzi mi czucie z kończyn dolnych, drętwieje od pasa w dół. Robiłam rezonans magnetyczny, którego opis jest następujący: Pogłębiona fizjologiczna lordoza lędźwiowa z poziomym ustawianiem kości krzyżowej. Niewielkie obniżenie wysokości krążka m/kręgowego L3-L4, L5-S1. Na poziomie L4-L5 okrężna wypuklina dyskowa powodująca uciśniecie worka oponowego, otwory m/kręgowe na tym poziomie zwężone. Cechy niewielkiego kręgozmyku L5-S1 ( ok. 3 mm). poza tym wysokość kręgów i krążków m/kręgowych prawidłowa. Wewnątrz- oponowo zmian nie stwierdza się.
Mam pytanie- czy z takim wynikiem czeka mnie operacja, czy wystarczy rehabilitacja, która od kilku lat nie daje długoterminowej poprawy. Poprawa jest znikoma i tylko na miesiąc.
Joanna 2012-02-21, 21:28
Rehabilitacja, potem ćwiczenia w domu codziennie. Jeśli ma Pani wątpliwości można rozważyć leczenie operacyjne, w tym celu potrzebna jest konsultacja neurochirurga, choć z opisu wynika, że na tą chwilę nie ma wyraźnych wskazań.
neuron 2012-02-23, 17:56