Forum neurologiczne » Wodogłowie, zaburzenia w układzie komorowym » Torbiel w otrzewnej po założeniu zastawki

Torbiel w otrzewnej po założeniu zastawki

W 2007 roku mój syn miał założona zastawkę z powodu pękniętej torbieli pajęczynówki do zeszłego roku wszystko działało ok. W maju i grudniu 2010 roku poddany został zabiegowi laparoskopii w celu usunięcia i obarczenia torbieli otrzewnej spowodowanej przez płyn mózgowo-rdzeniowy. Wówczas torbiele zajmowały całą otrzewną uciskając na naczynia i moczowody. Wczoraj zrobiłam USG znów zaczyna tworzyć się torbiel ma ok 7 cm. Nie wiem co robić bo jeśli zrobiła się po raz 3 będzie robić się dalej. Syn ma 20 lat neurochirurg mówi żeby usuwać laparoskopowo, a brzuchu syna jest już mnóstwo zrostów, za każdym razem dostęp jest gorszy i co pół roku leży na stole operacyjnym. Proszę o radę

Dana 2011-06-15, 08:31

W zasadzie jest to problem dla chirurgów ogólnych czy chorób przewodu pokarmowego. Nie ma innego sposobu aby usunąć płyn. Liczne zrosty będą przeciwwskazaniem do zabiegu laparoskopowego.

neuron 2011-06-16, 18:54

Rozumiem, że jest to problem chirurgów, jednak działanie w tym wypadku jest ograniczone i obarczone dużym ryzykiem infekcji. Otrzewna prawdopodobnie nie wchłania płynu prawidłowo. Wiem że jest możliwość wprowadzenia drenu od zastawki do przedsionka serca, kiedyś ponoć bardzo często stosowano tę metodę. Nie wiem jak one się sprawdzają, jakie są powikłania i konsekwencje w działaniu? Czekam na każdą sugestie.:)

Dana 2011-06-17, 17:09