Witam mam kilka pytań na temat mojej torbieli oto wyniki rezonansu *Badanie MR kręgosłupa wykonano w sekwencji SE obrazach T1 i T2 zależnych.
Zniesienie fizjologicznej lordozy kręgosłupa lędwiowego z jego znacznym lewostronnym skrzywieniem.
Zmiany zwyrodnieniowo-zniekształcajšce trzonów kręgów lędwiowych pod postaciš nierównoci powierzchni granicznych, osteofitów na krawędziach trzonów i ognisk zwyrodnienia tłuszczowego. Trzony kręgowe o nieco obnizonej wysokoci zgodnie ze skrzywieniem (największe zmiany na szczycie skoliozy).
W całym lędwiowym odcinku kręgosłupa stwierdza się modelowanie worka oponowego na elementach kostnych kanału zwišzane z opisywanš znacznš skoliozš.
Na wysokoci S2 po stronie prawej widoczna jest torbiel oponowa o wymiarach 2,7 x 1,8 cm.
- czy torbiel może pęknąć ?
-bóle mam od trzech lat dopiero w styczniu byłem na rezonansie jak widać jest duża czy są jakieś operacje jeśli tak to gdzie ?
-proszę o jakiś kontakt w w/w torbieli
pozdrawiam
Marek050 2012-03-19, 17:13
Można skonsultować się z neurochirurgiem. Taka torbiel może się powiększać i powodować dolegliwości bólowe. Można rozważyć jej usunięcie. Najlepiej w większym ośrodku w pobliżu miejsca zamieszkania.
neuron 2012-03-22, 22:13