Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Sztywność i bóle kregosłupa ledżwiowo-krzyżowego oraz ostre bóle w pachwinach

Sztywność i bóle kregosłupa ledżwiowo-krzyżowego oraz ostre bóle w pachwinach

Witam. Mam silne bóle kregosłupa ledżwiowo-krzyzowego, które trwaja od 16.08.2011r.Nie chodziłam w ogóle 2tygodnie, bóle były wręcz porażające. Otrzymywałam zastrzyki -40szt.oraz leki przeciwbólowe i przeciw zapalne. Obecnie sztywność i bóle sa,poważne problemy z chodzeniem - bóle ostre w obu pachwinach ponadto oraz posuwanie to jednej to drugiej nogi. Niemożność stania ,siedzenia. Może nie powinna w ogóle próbowac chodzić? Może muszę wyłącznie leżeć?
Oto wynik rezonansu,bardzo prosze o interpretację - co powinnam robić? Czy konieczna jest operacja, czy rehabilitacja?
RM: rozległa niesymetryczna wypuklina krążka nL5/S1 wypełniająca częściowo przedni tłuszcz nadoponowy. Odwodnienie krążka L5/S1.Dyskopatii tej towarzyszy odcinkowe pogrubienie więzadeł żółtych. Względna stenoza kanału kręgowego na tym poziomie. Danych do ucisku opnowo-korzeniowego nie stwierdza się. Zaznaczone zmiany zwyrodnieniowe w stawach międzykręgowych. Stożek rdzeniowy jednorodny.
Dziękuję. Pozdrawiam.

Iwona 2011-10-07, 14:18

Nie opisano ucisku na korzenie nerwowe, ale stenoza kanału kręgowego jest obecna. Na pewno przyda się rehabilitacja oraz konsultacja z neurochirurgiem, który zadecyduje czy konieczna jest operacja.

neuron 2011-10-08, 15:09