Nie będę się rozpisywał, napiszę tylko, że mam 22 lata (niedługo stuknie 23), od kilkudziesięciu miesięcy sporadyczne bóle głowy (głównie płata czołowego lub *w samym środku* mózgu), niezbyt silne, ale zdaje się występujące coraz częściej... poza tym parę dosyć poważnych zaburzeń psychicznych, może wynikających z tego, co mam w głowie? No właśnie, a oto co wykryła tomografia:
Poniżej jądra soczewkowatego lewej półkuli mózgu niewielki hypodensyjny obszar mogący mieć charakter naczyniopochodny.
Poza tym badane struktury mózgowia w badaniu KT nie wykazują uchwytnych zmian ogniskowych. Po podaniu środka cieniującego cech patologicznego wzmocnienia w obrębie widocznych struktur mózgowia w bad. KT nie stwierdza się. Układ komorowy symetryczny, nieco poszerzony w zakresie komór bocznych. Zaznaczone zaniki korowe, więcej w płatach czołowych. Kości pokrywy czaszki w normie.
-----
I co ja mam o tym sądzić? Nic mi nie wyjaśniono po badaniu, absolutnie nic, bez słowa pani neurolog dała te wyniki i zdjęcie i tyle, później inna neurolog też nic mi o tym nie mówiła, chociaż pytałem. Szlag mnie przez to trafi, dlatego szukam informacji w internecie. Pomoże mi ktoś??? :((((((
Marcin 2010-07-30, 14:52
Zaburzenia nastroju, nerwowość, zaburzenia psychiczne mogą wynikać ze zmian zanikowych w płatach czołowych. Co do zmiany naczyniopochodnej to trudno powiedzieć, po podaniu kontrastu powinna się bardziej uwidocznić. To co mogę poradzić, to skonsultować się jeszcze z neurochirurgiem, ewentualnie wykonać rezonans magnetyczny.
neuron 2010-08-13, 13:43