Mam 13 lat. Moja siostra jest chora na padaczkę. Mniej więcej wiem co to jest, ale chciałabym, żeby ktoś wytłumaczył mi jakie są skutki tej choroby i jak pomóc takiej osobie. Moi rodzice nie chcą mi tego wytłumaczyć, bo uważają, że będę się z niej śmiała, a poza tym nie powinnam wszystkiego wiedzieć. A ja uważam, że im więcej wiem, tym więcej mojej siostrze pomogę, bo ona ma 7 lat. Proszę, pomóżcie.!
Weronika 2011-05-23, 10:13
To czego należy się obawiać to napad padaczkowy. Występowanie padaczki może wiązać się z pogorszeniem nieco pamięci czy koncentracji, także w związku ze stosowanymi lekami. Należy starać się unikać czynników wywołujących napad, czyli brak snu, uczucie głodu, zmęczenie i osłabienie, zbyt długie przesiadywanie przed monitorem, duży stres . Podczas napadu ważne jest zapewnienie takiej osobie bezpieczeństwa, czyli podłożenie pod głowę kurki lub swetra, ale już nie poduszki, aby nie dochodziło do zapadania się języka i niedrożności dróg oddechowych, nie należy także wkładać żadnych przedmiotów do jamy ustnej. Napad padaczkowy trwa kilka minut, po nim zwykle osoby są zdezorientowane i senne. W takiej sytuacji powinnaś wezwać kogoś dorosłego. Nie jest to powód do śmiechu, ponieważ choroba ta w znacznym stopniu utrudnia normalne funkcjonowanie osobie chorej. Ważne jest przede wszystkim właściwe przyjmowanie leków przeciwpadaczkowych.
neuron 2011-05-25, 14:41
Musisz być dla niej wsparciem ona musi wiedzieć ze gdy przebywa z toba i gdy dostanie ataku ty będziesz wiedziała co zrobić wiem ze najgorsze jest gdy widzi sie atak poraz pierwszy ale z czasem jest coraz lepiej i łatywiej zachować zimnął krew i pamiętaj gdy tylko zobaczysz ze coś z nią siedzieje a będziesz sama z nią w domu dzwoń po rodziców i nie spuszczaj jej z oka i stosuj sie do rad NEURONA
Ja też jestem chora więc wiem jak to jest.
Sylwia_25 2011-05-31, 22:38