Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Przepukliny kręgosłupa na poziomach L5-S1 i L4-L5 oraz L3-L4

Przepukliny kręgosłupa na poziomach L5-S1 i L4-L5 oraz L3-L4

Jestem rok po oberacji kręgosłupa . Wycięto mi dużą centralną i lewoboczną przepuklinę jądra miażdżystego L5/S1 uciskającą na worek oponowy i rdzeń kręgowy .
Na dzień dzisiejszy odczuwam bardzo silne napięcie mięśni kręgosłupa z wykrzywianiem mnie do przodu i czuję cały czas ból ćmiący na całym odcinku lędżwiowym i pulsowanie w tej samej okolicy .
Jestem już po rezonansie i opis jest nast:
Badanie kręgosłupa lędźwiowego wykazuje spłycenie fizjologicznej lordozy .
Na poziomnie L5/S1 obecna jest pośrodkowo-lewoboczna przepulkina krążka m-dzykręgowego uciskająca worek oponowy i korzenie nerwowe w większym stopniu po stronie lewej .
Na poziomie L4/L5 obecna jest również duża pośrodkowa przepuklina krążka m-dzy zbaczająca na stronę lewą i uciskająca na worek oponowy .
Na poziomie L3/L4 widoczna jest niewielka wypuklina krążka m-dzy kręgowego modelująca worek oponowy i korzenie nerwowe .
Krążki m-dzy kręgowe na opisywanych poziomach wykazują degeneracyjne obniżenie sygnału i wysokości .
Proszę o informacje co w takim przypadku mnie czeka .
Czy znowu operacja ?

Dorota Wrocław 2012-07-02, 19:44

Dzień dobry. Odebrałam niedawno swój wynik rezonansu magnetycznego kręgosłupa który wzbudził we mnie niepokój. Ze względu na to że wizytę u neurologa mam dopiero w przyszłym tygodniu, zdecydowałam się napisać na tym forum. Bardzo proszę o interpretację mojego wyniku. Dodam że mam dopiero 19 lat. Z góry bardzo bardzo dziękuję.
Wynik:
Badanie MR kręgosłupa L-S wykonano w czasie T1, T2-zależnym, przekroje strzałkowe i poprzeczne.
Krążki L4/L5 i L5/S1 są zwężone, o niskim sygnale jak odwodnieniu. Na poziomie L4/L5 centralna podwięzadłowa przepuklina jądra miażdżystego powoduje wyraźny ucisk przedniej powierzchni worka oponowego i niewielki ucisk korzeni rdzeniowych w zachyłkach bocznych. Na poziomie L5/S1 duża centralno-lewoboczna przepuklina jądra miażdzystego powoduje większy niż na poziomie L4/L5 ucisk worka oponowego i obu korzeni rdzeniowych, w większym stopniu uciśnięty jest lewy korzeń, także przy wejściu do otworu międzykręgowego. Prawidłowy obraz pozostałych krążków międzykręgowych i trzonów kręgów. Na poziomie opisanych dyskopatii cechy względnej stenozy kanału kręgowego: poza tym szerokość kanału w normie. Intensywność sygnału stożka rdzenia prawidłowa.

Agata 2013-02-23, 13:18