Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego a niedowład stopy

Przepuklina kręgosłupa lędźwiowego a niedowład stopy

Mam na imię Janusz, mam 46 lat. Od lat (ok 12-14) mam problemy z kręgosłupem lędżwiowym. Od ok. 5-6 problemy pogłębiły się. Trafiłem do szpitala (neurologia) ostatnio znowu, z tym że teraz oprócz bólów (rwa kulszowa) pojawił się niedowład lewej stopy (opadający paluch). W latach 87-92 dziewięć operaci trepanacji kości piszczelowej prawej (gronkowcowe zapalenie kości, b. dużo anybiotyków). Obecnie niedoczynność tarczycy (dawka leku 200 mikrogramów Eutyrox) problemy z nadciśnieniem i sercem(małe) i nerki (wątroba) od leków p. bólowych (rwa kulszowa czasem potrafi B. dokuczyć)
Zrobiłem rezonans magnetyczny kręgosłupa:
*Zmiany zwyrodnieniowekrążków międzykręgowych L4-L5-S wyrażone obniżeniem sygnału w obrazach T2-zależnych (dehydratacja) oraz obniżeniemich wysokości. Spondylolisteza 1st. L5-S. Przepukliny/protruzja/ tylno L-boczne pierścieni włóknistych krążków L1-L2 L3-L4 L5-S1 powodują modelację worka oponowego z cechami stenozy kanałowj na wys. L3-L5 (>6mm A-P) i obustronne zwężenie zachyłków bocznych(bardziej po stronie L) z cechami modelacji korzeni nerwowych w ich obrębie. Spłycenie lordozy w płaszczyźnie badania. Zniekształcenie blaszek granicznych trzonów ocharakterze gózków Schmorla stan po przebytej chorobie Scheuermanna? Uogólnione zmiany zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów i stawów międzykręgowych. Pozostałe krążki międzykręgowe iwszyskie trzony o prawidłowym sygnale i prawidłowej wysokości. Stożek rdzena bez zmian ogniskowych.*
Radiolog po odczytaniu rezonansu wpowiedział się scepycznie o operacji: wielopoziomowe uszkodzenie kręgosłupa, operacyjnie nie da sie wszystkiego poprawić, a jest możliwość że można zaszkodzić. ?? Konsultacja z neurochirurgiem: operacja dyskopatii L4-L5,L5-S1??? (ma na celu odwrócenie niedowładu lewej stopy).
Ciągle cwiczę i już podnoszą się palce lewej stopy (w skali 0-10 /0-całkowita niemożność ruszenim palców, 10 -100% ruch, określam teraz na 5./ był 0)
Pytanie:
Czy zdecydować sie na operacje???
Chodzi mi o to czy operacja rozwiąże problem ataków bólu. Bo uwieżcie że nie nie jest to miłe.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Janusz

Janusz 2012-02-27, 07:33

Jest Pan młodą osobą. Niestety już z licznymi obciążeniami. Na pewno przed ewentualną operacją musi odbyć się konsultacja internisty. Po drugie nikt nie da Panu 100% zapewnienia, że po operacji będzie lepiej. Może być lepiej, ale należy sobie zdawać sprawę, że mogą także nadal występować bóle, ponieważ zmiany są wielopoziomowe i ich wszystkich nie da się zoperować. Decyzję musi podjąć Pan świadomie sam, ewentualnie ponownie poprosić neurochirurga o rozmowe.

neuron 2012-02-28, 20:23