Dzień dobry! Miesiąc temu po przeniesieniu ciężkich przedmiotów zaczęłam odczuwać dolegliwe opasujące bóle w okolicach pleców, na wysokości łopatek. Po 12 zastrzykach nlpz ból w plecach się zmniejszył, natomiast pojawił się ból w okolicach lędźwi po prawej stronie, promieniujący poprzez prawy pośladek do zewnętrznej części prawego uda. Ból jest ciągły, kłujący a udo boleśnie reaguje na niewielki ucisk a nawet dotyk, często czuję w nim mrowienie. Obecnie biorę trzecią serię zastrzyków nlpz., a ból nie ustępuje. Wykonałam na zalecenie lekarza rodzinnego RTG kręgosłupa lędźwiowego. Oto opis: zaznaczone dotrzonowe wpuklanie powierzchni nośnych trzonów kręgów L4-5-S1/ cechy zmian przeciążeniowych, szczeliny międzytrzonowe bez cech obniżenia. drobne guzki Schmorlla na krawędziach trzonów L2 i uwidocznionych ThTh12 i 11. Zmiany zwyrodnieniowe pod postacią rysujących się osteofitów na krawędziach trzonów kręgów ledźwiowych.
Czy opisane zmiany w RTG mogą być przyczyna aż tak bolesnych dolegliwości. Nie mogę dłużej stać , chodzić, siedzieć z powodu bólu. Najmniej uciążliwe jest dla mnie leżenie na plecach z nogami ugiętymi w kolanach i stopami opartymi o podłoże. Za kilka dni kończy mi się zwolnienie lekarskie - w sumie wykorzystałam 28 dni- nie wyobrażam sobie powrotu do pracy z tak bolący udem. Co dalej robić, gdzie szukać pomocy? Może rehabilitacja, masaże byłyby skuteczniejsze niż leki nlpz.
Dziękuję.
Roksana 2012-12-13, 16:42