Mam bole krzyzowo-ledzwiowe narastajace z rwa kuszlowa.Zrobilem obecnie TK kregoslupa winik jest taki Ograniczenia fizjologicznej lordozy w badanym odcinku.Wysokosc trzeonow zachowane.Grubobeleczkowa przebudowa struktury kostnej wszystkich trzonow kregowych objetych badaniem.W celu wykluczenia ew naczyniakow wskazane MR.Wymiar strzalkowy ograniczen kostnych kanalu kregowego -14 mm.Zmiany zwyrodnieniowo-wytworcze w malych stawach miedzykregowych.Na poziomie L1/L2 i L2/L3 widoczny jest dyskretny bulging krazkow miedzykregowych dokanalowo z modelowaniem worka oponowego bez cech ucisku na korzenie nerwowe.Na poziomie L3/L4 i L4/L5 widoczny jest bulging krazkow miedzykregowych dokanalowo na glebokosci o 2 mm z modelowaniem worka oponowego bez cech ucisku na korzenie nerwowe.Na poziomie L5/S1 widoczny jest bulging krazka miedzykregowego dokanalowo i do otworow miedzykregowych na glebokosci ok 3-4 mm z uciskiem na worek oponowy - ocena ew.kolizji z korzeniami nerwowymi w badaniu MR.Mam od 4 lat wszczepiony rozrusznik serca jednokomorowy.Nie moge wykonac badania MR Jakie moge wykonac badanie by dokladnie zobaczyc czym mamy doczynienia.Biore rozne lekarstwa i zastrzyki i nic.Rehablitacje lasery,cwiczenia i masarze tez nic nie pomagaja.Co mi moze ulzyc w bolu.Od dwoch lat mam swierdzony guz obok przysadki mozgowej robie tylko tomografie oczodolow wychodzi jakis tluszczowy mialem zapalenie nerwu wzrokoego z obrzekiem bylo podejrzenie SM wykluczone w koncu guz obok przysadki ocena dakladna jaki jest to guz MR a ja nie moge i tak sie kolo zamyka.Czy nie ma dla mnie zadnych szans zebym wiedzial co mi jest i jakie powinieniem przejsc leczenie.Czy mam dokonca zycia cierpiec ,do bolow glowy juz sie przyzwyczailem i czesto mi lzawia oczy tez nie wiem dlaczego.
Waclaw 2011-11-03, 17:01
Pana przypadek jest bardzo skomplikowany. MR jest badaniem dokładniejszym, może wykazać ewentualny ucisk na korzenie nerwowe. W takiej sytuacji można leczyć tylko objawowo. W badaniu TK opisano liczne zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa. Ze względu na stymulator serca, także operacja nie wchodzi w grę.
neuron 2011-11-04, 18:12