Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Operacja przy skoliozie lędźwiowej

Operacja przy skoliozie lędźwiowej

Witam
Mam ciągłe bóle kręgosłupa w odcinku lędźwiowym. Bóle pojawiły się w 8 miesiącu ciąży, od porodu minęło 10 miesięcy a ja dalej mam problemy w codziennych czynnościach. Oprócz bólu tracę czucie w prawej nodze i kilka razy dziennie drętwieje mi, mam wrażenie że nie należy do mnie. Od pół roku leczę się farmakologicznie, byłam również na zabiegach fizjoterapii jednak ulgę odczuwałam przez jakąś godzinę po samym zabiegu. Biorę bardzo silne leki przeciwbólowe i ostatnio moja wątroba daje o tym znać.
W moim mieście jest tylko jeden neurolog, u którego się leczę. Stwierdził, że powinnam poddać się operacji, bo jedynie to pomoże mi wrócić do normalnego życia. Zależy mi, aby poznać zdanie drugiego specjalisty. Zastanawiam się, czy szukanie w innych miastach ma sens.
Boję się operacji i tego,że mogę wylądować po niej na wózku, zależy mi aby znaleźć inną drogę. Mam 28 lat.
Wynik TK: Prawowypukła skolioza kręgosłupa lędźwiowego z torsją kręgów. Spłycenie fizjologicznej lordozy kręgosłupa lędźwiowego. Nieco obniżona jest przestrzeń międzykręgowa L5-S1 głównie w grzbietowym odcinku. Na poziomie L3-L4 widoczne jest ok 3 mm uwypuklenie krążka międzykręgowego z niewielkim modelowaniem worka oponowego z niewielkim zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Na wysokości L4-L5 stwierdza się ok 3 mm uwypuklenia krążka międzykręgowego z modelowaniem worka oponowego, z niewielkim zwężeniem obu otworów międzykręgowych, bardziej prawego. W segmencie L5-S1 obecne jest 2 mm uwypuklenia krążka międzykręgowego z niewielkim zwężeniem obu otworów międzykręgowych. Tylny obrys tarczy leży w bezpośrednim przyleganiu do obu korzeni nerwowych bardziej po stronie prawej. Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego w odcinku lędźwiowym wynosi ok 14 mm.
Zastanawiam się nad kupnem pasów magnesowych na kręgosłup. Staram się każdego dnia ćwiczyć wg zaleceń fizjoterapeuty.
Proszę o radę co mogę jeszcze zrobić.

Aania 2011-11-26, 22:24

Zmiany są wielopoziomowe i wszystkich nie da się zoperować. Najlepiej, aby osobiście skonsultowała się Pani z neurochirurgiem, który rozwieje Pani wątpliwości. W przeciwnym razie pozostaje rehabilitacja i leczenie p/bólowe.

neuron 2011-11-29, 09:30