Forum neurologiczne » Choroby kręgosłupa » Obniżenie i dehydratacja krążków międzykręgowych piersiowych

Obniżenie i dehydratacja krążków międzykręgowych piersiowych

Witam, odebrałam dziś wyniki rezonansu, który zrobiłam w zwiazku z dokuczliwymi opasającymi bólami pleców , miedzy łopatkami. Będę wdzięczna za interpretację, do terminu w poradni neuro daleeeko...

Zmiany zwyrodnieniowe w postaci obniżenia i dehydratacji krążków międzykręgowych na poziomach Th9/Th10, Th11/Th12,niewielkich wyciągnięć na krawędziach trzonów kręgów wielopoziomowo oraz podchrzęstnej sklerotyzacji w stawach międzykręgowych wielopoziomowo. Wysokość trzonów kręgów piresiowych zachowana.

Na poziomie Th5/Th6 widoczne jest niewielkie tylno-pośrodkowe uwypuklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgowego na głębokość ok 2 mm, bez cech kolizji ze strukturami nerwowymi.
Na poziomie Th8/Th9 widoczne jest tylno-lewoboczne uwyklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgowego na głębokość 2-3 mm, z uciskiem na worek oponowy i modelowaniem przedniej powierzchni rdzenia kręgowego, bez zmiany sygnału w jego obrębie.
Na poziomie Th11/Th12 widoczna jest tylno-prawoboczna protuzja jądra miażdżystego na głębokość ok 3 mm, z uciskiem na worek oponowy i modelowaniem przedniej powierzchni rdzenia kręgowego, bz zmiany sygnału w jego obrębie.

Mam 20 lat.

Jola 2010-01-21, 20:27

Zmiany w obrębie Th8/Th9 oraz Th11-12 należy rozpatrzeć pod kątem leczenia operacyjnego. Zmiany są wynkiem zmian zwyrodnieniowych krążków międzykręgowych, czyli struktur zbudowanych głównie z tkanki włóknistej znajdujących się między sąsiednimi kręgami. Tkanka ta poza tym jest silnie uwodniona, zmiany dehydratacyjne oznaczają utratę wody.

neuron 2010-02-25, 16:58