Mam wrażenie, że nie wygląda to najlepiej. Ból dokucza praktycznie cały czas, na ogół nie jest może aż tak silny jak uciążliwy. Mam też problemy ze wstawaniem np z krzesła- przyjmuję wtedy pozycję jak Adam Małysz tuż przed wyjściem z progu, wtedy też zazwyczaj nasila się ból. Byłem u neurochirurga w szpitalu wojewódzkim w Sosnowcu, stwierdził on że jest parę niedociągnięć ale nie ruszałby tego i skierował mnie do ortopedy, ten zaś zaproponował wypełnienie naczyniaka. Co robić???
Opis badania:
Badanie MR kręgosłupa lędźwiowego z podaniem kontrastu
Badanie wykonano w sekwencjach T1 FSE, STIR , T2 frFSE w płaszczyźnie strzałkowej, T2 frFSE, T1 frFSE w płaszczyźnie poprzecznej oraz po podaniu kontastu w T1 FSE w płaszczyznach strzałkowej oraz poprzecznej.
Dane ze skierowania: W badaniu TK- ognisko w trzonie L5 osteoblastoma?/ atypowa hemangioma?
Niewielkie lewostronne skrzywienie kręgosłupa- widoczne na skanach pilotowych.
Wysokość trzonów kregów prawidłowa z nierównościami blaszek granicznych kregów Th12, L3, L5
Dehydratacja z obniżeniem wysokości krążków międzykregowych na poziomach L4/L5 i L5/S1.
Na poziomach L2/L3 oraz L3/L4 niewielki bulging krążka m-k.
Na poziomie L4/L5 szerokopodstawna protruzja tylna wpuklająca się dokanałowo do 6 mm , zwęża oba kanały korzeniowe modelujac nerwy rdzeniowe oraz uciska i skupia nici ogona końskiego wewnątrz worka oponowego na niewielkiej powierzchni. Wymiar A-P worka oponowego na tym poziomie wynosi 6 mm.
Wewnątrz trzonu L5 struktura opisywana w badaniu TK o wymiarach 20x15x15 (APxCCxSD) - o podwyższonej intensywności sygnału w sekwencjach T1,T2, ulegająca częściowej saturacji w STIR. Po podaniu środka kontrastowego nieznacznie wypełnia się w części górnej- obraz odpowiada najpewniej naczyniakowi o dużej zawartości tłuszczu.
Blaszka graniczna górna trzonu kręgu L5 uległa wgnieceniu przez wpuklający od góry się krążek m-k.
Na poziomie L5/S1 bulging krążka miedzykregowego wpukla się na około 3 mm do kanału kręgowego modelując worek oponowy, obustronnie przewęża kanały rdzeniowe i uciska nerwy. Wymiar strzałkowy na tym poziomie worka oponowego wyniosi 11mm.
Zmiany przeciążeniowe w stawach międzykregowych
Stożek rdzeniowy widoczny na poziomie L1/L2. Sygnał uwidocznionego odcinka rdzenia kręgowego prawidłowy.
Innych zmian nie uwidoczniono.
Wnioski: Zmiana ogniskowa trzonu L5 odpowiadająca najpewniej bogatolipidowemu naczyniakowi. Złamanie górnej blaszki granicznej trzonu L5 z powodu osłabienia struktury kostnej trzonu. Dyskopatia na poziomach L4/L5 oraz L5/S1 z uciskiem nerwów rdzeniowych.Stenoza kanału kręgowego na poziomie L4/L5.
Mac 2012-12-07, 17:39