Mam 25 lat. Od paru lat cierpię na migrenowe bóle głowy(ból występuję po lewej stronie tyłu głowy).Na początku były to zwykłe bóle ale z czasem przerodziły się w coś strasznego. Podczas **ataku* strasznie źle się czuję. Jestem nie swoja, mam poczucie lęku,boli mnie mocno głowa.Do tego drętwieje mi np.lewa ręka, lewa część twarzy nawet lewa część języka. mam problemy z mową,nie potrafię wypowiedzieć najprostszego słowa. Mam problemy ze wzrokiem,patrząc na kogoś widzę np. tylko część jego twarzy.Miałam robioną tomografię ale ona nic nie wykazała.
Ostatnio czytałam o mikroudarach mózgu i chciałam się dowiedzieć czy to możliwe żebym coś takieg miała? Co powinnam dalej zrobić,jakie badania wykonać?
KaSiA G. 2012-03-09, 20:46
Można wykonać jeszcze MR głowy, ewentualnie z opcją angio lub agnio-CT. Najpewniej jednak są to objawy migreny. Radzę skonsultować się jeszcze z neurologiem osobiście, który po badaniu neurologicznym będzie mógł ustalić właściwe postępowanie.
neuron 2012-03-10, 18:01
Mam do pani wielka prośbę.
Jestem studentka 3 roku pielęgniarstwa. Obecnie pisze pracę licencjacką na temat migreny.
Szukam osoby cierpiącej na tę chorobę z ciężkim przebiegiem, aby móc zrobić opis przypadku i proces pielęgnowania. Jest bardzo trudno znaleźć osobę na oddziale neurologicznym, która miałby wykonywane jakiekolwiek badania w celu diagnostycznym. Zazwyczaj podejmuje się leczenie na podstawie ogólnych objawów.
Chodzi mi konkretnie o możliwość zadania kilku pytań odnośnie Pani przypadku. Bardzo bym prosiła o kontakt ze mną-
POZDRAWIAM
Weronika 2012-03-20, 23:47
Pani Weroniko bardzo chętnie odpowiem na Pani pytania. Proszę pytać a ja postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Pozdrawiam KaSiA G.
KaSiA G. 2012-03-22, 22:22