Witam wszystkich.
Czy możecie podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami. Od wielu lat narzekam na bóle kręgosłupa,były różne zabiegi na trochę pomagało. Tłumaczyłam sobie że wiele osób cierpi podobnie i nie przejmowałam się za bardzo.Ale od 5 lat drętwieje mi lewa ręka, twarz,czułam się niekiedy bardzo źle, nawet byłam przebadana kardiologicznie (mam53 lata podejrzewali że to zawał).Zaburzenia widzenia, migreny, zawroty głowy, nudności,szum w uszach,osłabienie lewej ręki, potworny ciągły ból lewego barku z ograniczeniem ruchomości. Niedawno skierowano mnie na rezonans kręgosłupa szyjnego. Oto wynik:zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych pod postacią centralnych wypuklin pierścieni włóknistych krążlów C4/5,C5/6 i C6/7 wielkości odpowiednio 2,3,2 mm, powodujący nieznaczny ucisk na worek oponowy i umiarkowane zwężenie otworów m-kręgowych oraz centralnej przepukliny jądra miażdżystego krążka Th3/4 wielkości 4 mm, powodującej ucisk na worek oponowy. Wymiar przednio tylny kanału kręgowego na poziomie Th3/4 wynosi 12 mm co odpowiada względnemu zwężeniu kanału kręgowego.
W lutym przebywałam w szpitalu na oddz.neurologii z powodu silnego drętwienia ręki, twarzy, języka i ust oraz silnego bólu głowy, wykluczono udar itp. Wtedy zaczęła się diagnostyka kręgosłupa. Problem w tym, że rezonans głowy (robiony w szpitalu) wykazał że mam oponiaka (guza) w lewym płacie czołowym, na szczęście nie duży 1cmx1cm. Otrzymałam dużo informacji od neurologa na temat oponiaka. Problem w tym, że ta fizykoterapia którą należałoby zastosować na kręgosłup może spowodować wzrost oponiaka.(a jeśli się go nie *drażni* może do końca zycia być taki mały albo urosnąć troszeczkę) i można z tym żyć,póki nie urośnie.No i jak by się nie obrócić d..a z tyłu.....
Jedyny zabieg który mogł być zastosowany - masaż ręczny, teraz też odpada ze względu na przepuklinę krążka, pozdrawiam
Małgosia 2012-08-14, 22:38
Rehabilitacja nie powinna wpłynąć na powiększenie się oponiaka. Oponiak także nie odpowiada za dolegliwości lewej kończyny górnej. Warto wykonać jeszcze diagnostykę w kierunku tężyczki.
neuron 2012-08-16, 11:34