Forum neurologiczne » Bóle głowy » Drobne ogniska hiperintensywe w obrębie istoty białej podkorowej płatów czołowych

Drobne ogniska hiperintensywe w obrębie istoty białej podkorowej płatów czołowych

Od kilku lat mam problemy z bólem głoby oraz kręgosłupa szyjnego. Wykonałam MR głowy:
Badanie MR mózgowia wykonano w sekwencjach Se,FSE,FLAIR,DWI,SSFP,Fe w obrazach T1 i T2-zależnych, w płaszczyznach strzałkowych, czołowych i poprzecznych, przed i po podaniu iv kontrastu.
W obrębie istoty białej podkorowej i przekomorowej płatów czołowych z przewagą strony prawej,drobne ogniska kiperintensywe w obrazie Fse T2 i Flair o śr.do 4mm. Ogniska bez cech wzmocnienie pokontrastowego oraz ograniczenia dyfuzji najpewniej przewlekłe zmiany naczyniopochodne, ewentualnie pozapalne. Poszerzone przestrzenie okołonaczyniowe w strukturach głębokich obustronnie. Poza tym struktury mózgowia bez zmian ogniskowych.
Przewody słuchowe wewnętrzne symetryczne, nieposzerzone. Kompleksy nerwów czaszkowych VII i VIII w normie.
Asymetria układy komorowego, róg skroniowy prawej komory bocznej nieco szerszy. Poza tym obraz układu komorowego i przestrzeni płynowych okołomózgowych w normie.
Taki dostałam opis i co to oznacza?

Bożena 2012-04-03, 07:53

Opisano zmiany niedokrwienne, stare, które nie są przyczyną dolegliwości. Należy jednak skonsultować się z neurologiem i ewentualnie pomyśleć o profilaktyce przeciwudarowej, Warto także wykonać choćby rtg odcinka szyjnego kręgosłupa, to może być przyczyna bólu.

neuron 2012-04-05, 20:09