Witam serdecznie,
otrzymałam właśnie wyniki MR. Chciałam się dowiedzieć, czy grozi mi operacja, czy tylko rehabilitacja.
Mam 47 lat, a opis po badaniu to:
lędźwiowy:
- spłycenie fizjologicznej krzywizny lędźwiowej w pozycji leżącej
- wczesne stadium dehydratacji krążków L4/L5/S1
- dokanałowe szerokopodstawne uwypuklenie krążka L5/S1 powodujące obustronne spłycenie otworów międzykręgowych
- dokanałowa centralna przepuklina krążka L5/LS1 powodująca brzezny ucisk worka opony twardej
- zwyrodnieniowe zaostrzenie przednich krawędzi trzonów lędźwiowych
- wys. trzonów i światło kanału kręgowego prawidłowa
- nie stwierdzono ucisku oraz ognisk mielopatii
szyjny:
- obniżenie i wczesne stadium dehydratacji krążka C5/C6
- dokanałowe uwypuklenie krążka C5/C6 powodujące modelowanie worka opony twardej
- poza tym krążki międzykręgowe bez przemieszczeń
- przednia osteofitoza krawędziowa trzonów C4, 5, 6, 7
- wys. trzonów, światło kanału kręgowego i otworów międzykręgowych prawidłowa
- nie stwierdzono ucisku oraz ognisk mielopatii w objęty odcinku rdzenia kręgowego
-
Beata 2011-12-22, 19:52
Witam serdecznie,
warto by spytać się jakie ma Pani objawy?
- wczesne stadium dehydratacji krążków L4/L5/S1 - świadczyć może o tym, że objawy się rozwijają
- dokanałowe szerokopodstawne uwypuklenie krążka L5/S1 powodujące obustronne spłycenie otworów międzykręgowych - ale tutaj widzimy, że ból może być do obu kończyn dolnych. Czy jest osłabienie siły mięśniowej w nogach?
- dokanałowa centralna przepuklina krążka L5/LS1 powodująca brzezny ucisk worka opony twardej - centralna zmiana, która może się pogłębić
natomiast dopiero po próbnej terapii można dać pełną odpowiedź co można poprawić natomist nigdy nie można wykluczyć poprawy. Proszę spróbować osteopatii
Pozdrawiam
Krzysztof Adamowicz
ACTIMEDICA Klinika Nowoczesnej Rehabilitacji
www.actimedica.pl
Krzysztof Adamowicz 2011-12-23, 20:59