Forum neurologiczne » Choroby naczyniowe » Ognisko o charakterze niedokrwiennym w okolicy trójkąta komorowego

Ognisko o charakterze niedokrwiennym w okolicy trójkąta komorowego

Mam nierówne źrenice dlatego miałam robioną tomografie komputerową głowy ponieważ wynik nie był jednoznaczny i było podejrzenie tętniaka mózgu następne badanie to MR głowy wynik to prawdopodobnie zapalenie lub niedokrwistość i kontrola za 3 miesiące. Wynik kolejnego MR głowy: Układ komorowy nieprzemieszczony,nieposzerzony. Przestrzenie podpajęczynówkowe prawidłowe. W głębokich strukturach lewego płata skroniowego w okolicy trójkąta komorowego widoczne jest ognisko hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i w sekwencji FLAIR, o dyskretnie obniżonym sygnale w obrazach T1- zależnych, niewzmacniające się po dożylnym podaniu SK. Ognisko to nie ma wysokiego sygnału w programie dyfuzyjnym. Obraz jest identyczny jak w poprzednim badaniu. Najbardziej prawdopodobne wydaje sie ognisko o charakterze niedokrwiennym. Ponadto zmian patologicznych nie stwierdza się . Badanie MR angio głowy objawów wady naczyniowej i niedrożności w obrębie tt. Willisa nie wykazuje. Badanie MR angio faza żylna uwidoczniła prawidłowy odpływ żylny. Dodam ponadto że mam 27 lat. Jak może być przyczyna i co dalej mam robić ponieważ nie ma już wzmianki o kolejnej kontroli.

Jola 2011-07-05, 22:56

Przyczyną nierównych źrenic mogą być choroby okulistyczne. Opisana zmiana w MR jest zmianą niedokrwienną, nie jest to tętniak.

neuron 2011-11-08, 10:46